Drikkevannkrisen på Askøy

Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter

Fylkeslegen bekrefter at gutten var smittet av bakterien som ble funnet i drikkevannsprøver på Askøy.

VANNSKANDALE: Rundt 50 personer har vært innom legevakten på Askøy med symptomer som feber, diaré og magesmerter på grunn av mistanke om smitte via Kleppe vannverk på Askøy. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
VANNSKANDALE: Rundt 50 personer har vært innom legevakten på Askøy med symptomer som feber, diaré og magesmerter på grunn av mistanke om smitte via Kleppe vannverk på Askøy. Foto: Eivind Senneset / DagbladetVis mer

Den ett år gamle gutten som døde i forrige uke hadde samme type bakterier som ble funnet i drikkevannet på Askøy.

Ettåringen var smittet av Campylobacter. Det bekrefter fylkeslege i Vestland, Helga Arianson, overfor Bergens Tidende.

- Det er påvist Campolybacter hos ettåringen, sier Arianson til avisa.

Åpnet tilsyn

Bakterien Campylobacter er påvist hos pasienter fra kommunen, og tarmbakteriene E. coli, Clostridium og intestinale enterokokker er påvist i drikkevannet, informerte kommunen i en pressemelding mandag.

Det er derimot ikke fastslått hva som er årsaken til at den ett år gamle gutten døde.

Fylkeslegen åpnet tilsyn som følge av dødsfallet.

SE TV: Askøy kommune opplyser at et dødsfall i kommunen kan ha sammenheng med mulig smitteutbrudd i drikkevannet, uten at dette er bekreftet ennå. Video: NRK/NTB Vis mer

Torsdag ble det opplyst at en foreløpig obuksjonsrapport var klar, men at en ikke ønsket å kommentere funnene.

62 har vært innlagt

Askøy kommune står under et enormt press etter at drikkevannsskandalen ble et faktum forrige uke. Det er anslått at over 2000 innbyggere har blitt syke, og i alt har 62 personer vært innlagt på Haukeland sykehus. 15 av disse har vært barn.

Torsdag ble det kjent at også en 72 år gammel kvinne fra Askøy var død. Kvinnen ble innlagt med mage- og tarmsymptomer i helgen, og har fått påvist Campylobacter. Det har derimot blitt opplyst at kvinnen hadde alvorlig bakenforliggende grunnlidelse.

Campylobacter er en bakterie som kan gi diarésykdom. Mennesker kan bli smittet gjennom forurenset mat eller vann, eller av smittede dyr eller fugler.

Kilden mistenkes å være et høydebasseng på Øvre Klepp i Askøy, men det er ikke utelukket at det kan være andre smittekilder.