Avdød prest skal graves opp og stilles ut

Men sankt Padre Pios slektninger truer med rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kirkens planer om å grave opp og vise fram levningene etter helgenen Padre Pio (1887-1968) har skapt storm i Italia, og både slekt og tilhengere av den svært populære og folkekjære presten har protestert kraftig mot planene, melder BBC News.

Det er i år 40 år siden Pio av Pietrelcina døde, og biskopen i byen San Giovanni Rotondo i Foggia vil vise fram levningene hans i forbindelse med jubileet, for å gi de troende en sjanse til å vise sin respekt overfor helgenen, som ble kanonisert i 2002.

Flere tusen mirakler

Sankt Pio er tilskrevet flere tusen mirakuløse helbredelser i løpet av sitt liv, og han blir fortsatt høyt ansett for sine mirakler; bilder av ham pryder hjem, butikker, garasjer og lastebiler over store deler av Italia.

I tillegg til sine angivelige helbredende evner er Padre Pio kjent for sine stigma (Kristi sårmerker, journ.anm.), som han bar i over 50 år, og som tidvis blødde store mengder blod på uforklarlig vis.

Biskopen i San Giovanni Rotondo, der Padre Pio levde mesteparten av sitt liv, ønsker å stille ut levningene i flere måneder fra og med april, og erkebiskopen sier han har Vatikanets tillatelse, men tilhengere og slektninger truer nå med å trekke biskopen for retten for å forhindre dette.

En advokat for Pios niese, som også leder en sammenslutning av tilhengere, sier han vil gjøre alt som står i hans makt for å stoppe det han anser som en skjending av levningene.

Vatikanet tok lenge avstand fra kultusen som vokste opp rundt Pio, men snudde så om og ga ham den katolske kirkes største post mortem-utmerkelse - full kanonisering.

FOLKEHELT: Anslagsvis 300 000 mennesker fylte Petersplassen og Via Conciliazione i Roma 16. juni 2002, da Padre Pio ble kanonisert. Anslagsvis ytterligere 100 000 fulgte seremonien via en storskjerm som var hengt opp på ytterveggen av Laterankirken. Foto: GREGORIO BORGIA/AP/SCANPIX
FOLKEHELT: Anslagsvis 300 000 mennesker fylte Petersplassen og Via Conciliazione i Roma 16. juni 2002, da Padre Pio ble kanonisert. Anslagsvis ytterligere 100 000 fulgte seremonien via en storskjerm som var hengt opp på ytterveggen av Laterankirken. Foto: GREGORIO BORGIA/AP/SCANPIX Vis mer

I kloster som 15-åring

Padre Pio ble født Francesco (etter Frans av Assisi) Forgione og gikk i kloster som 15-åring. 29 år gammel kom han til kapusinerordenen i San Giovanni Rotondo, der han stort sett oppholdt seg resten av livet.

Hans angivelige helbredende evner og stigma ble tidlig kjent, og flere tusen mennesker valfartet etter hvert til den lille byen i Sør-Italia for å la seg håndspålegge.

Etter hvert begynte store pengesummer å strømme inn til munkeordenen, og pave Pius XII fritok Pio fra fattigdomsløftet, slik at midlene kunne kanaliseres inn i byggingen av et sykehus ordenen hadde planlagt. 

Flere anklaget Pio for å være en svindler, og italiensk venstreside kalte ham ondskapsfullt for «den rikeste munken i verden», men i 1956 åpnet det planlagte sykehuset.

Pio knyttet etter hvert sterke bånd til erkebiskop Karol Wojtyla, seinere pave Johannes Paul II, og det var også han som kanoniserte den avdøde presten i juni 2002. Anslagsvis 400 000 mennesker fulgte seremonien på Petersplassen og ved Laterankirken, under en av de største valfarter til Roma noensinne.

Padre Pio har festdag på sin dødsdato 23. september.

VENNER: Pave Johannes Paul II vinker til massene i Roma på dagen for Padre Pios kanonisering 16. juni 2002. Paven var en nær venn av Pio og en pådriver for kanoniseringen etter selv å ha vært vitne til prestens angivelige mirakler.
ELSKET AV FOLKET: Lokale fra Messina på Sicilia steller kjærlig med en Padre Pio-statue som angivelig begynte å gråte tårer av blod.
HELGENENS FRAMKOMSTMIDDEL: Sankt Pios 1959 Mercedes-Benz, som ble auksjonert bort for et stort beløp i oktober i fjor.