Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avdøde ba fetteren om hjelp til å dø

Flere ganger ba den multippel sklerose-rammede Bodil Bjerkmann sin fetter om hjelp til å avslutte livet. Men han våget ikke etterkomme ønsket, forklarte han i Oslo byrett i formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 39 år gamle Sandefjord-mannen var innkalt som vitne i rettssaken mot den tidligere legen Christian Sandsdalen (79).

 Sandsdalen er tiltalt for overlagt drap på bibliotekaren Bodil Bjerkmann etter at han ga henne en dødbringende dose morfin den 13. juni fjor.

 Ettersom den 45 år gamle kvinnen selv ønsket å dø, åpner tiltalen for nedsettelse av straffen.

Nært forhold

Fetteren fortalte om det nære forholdet til sin kusine, som ikke hadde annen nær familie i live. Sommeren og julehøytida de siste åra tilbrakte hun hos fetteren, hans daværende kone og deres tre barn i Sandefjord.

  Han sa at det er mange år siden hun første gang brakte temaet om hjelp til å avslutte livet på bane. Med jevne mellomrom hadde fetter og kusine samtaler om dette, men først våren 1995 tok hun det klart opp.

- Inderlige ønske

- Jeg visste at hun ønsket å dø. Det var hennes inderlige ønske, sa 39- åringen.

  Han understrekte flere ganger at kusinen var en bestemt dame som visste hvordan hun ville ha det. Hun var også stolt, og led fryktelig ved at sykdommen gjorde at hun til slutt måtte ha hjelp til alt.

Ba om piller

- Hun lurte på om ikke jeg kunne hjelpe henne å tak piller i stort nok antall slik at hun kunne sovne inn, fortalte fetteren.

  Han sa nei, og det ble respektert. I stedet forsøkte han å få kusinen til å se positive ting i livet.

 Ifølge 39-åringen diskuterte han og hans tidligere kone Bjerkmanns spørsmål om hjelp til selvmord flere ganger.

  - Vi kom til at vi ikke torde, rett og slett, forklarte han.

De siste timene

39-åringen forklarte seg også i detalj om de siste timene av Bodil Bjerkmanns liv, før hun fikk den dødbringende sprøyten om kvelden torsdag 13. juni.

 Hun virket pigg og positiv, og familien spiste sammen. Verken fetteren eller hans daværende kone visste at Bjerkmann hadde avtalt med Sandsdalen at han skulle sette sprøyten denne kvelden.

  - Hun hadde nok en formening om at hun fikk litt tid sammen med meg etter at det hadde skjedd. Hun trøstet meg litt og sa at «dette var det eneste jeg ville», fortalte fetteren med gråtkvalt stemme.

- Urettferdig

Mot slutten av sin utspørring av fetteren lurte Sandsdalens forsvarer Frode Sulland på om Bodil Bjerkmann kunne vært hjulpet på noen annen måte.

  - Jeg kan vanskelig forstå at man kunne gjøre så veldig mye mer, svarte den 39 år gamle daglige lederen.

 Han synes det er urettferdig at Sandsdalen er blitt tiltalt etter det som skjedde, ettersom kusinen hadde et så sterkt ønske om å dø.

  Også fetterens tidligere kone avga vitneforklaring i dag.

(NTB)

Hele Norges coronakart