Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avdøde Pål (21) blogget om heroin: - Bør inn i skolepensum

Dagbladet fortalte om Oslo-gutten Pål (21) som skrev om sitt eksperiment med heroin på et nettforum. Nå ber andre forumbrukere om at bloggtråden tas inn i skolepensum - og sier Pål allerede har reddet andre liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har faktisk sett eksempel på at denne tråden alene har fått noen til å ikke prøve heroin likevel.

Det skriver brukeren «*pi» på Freak Forum, i tråden «Hvordan skyte heroin». En anonym forumbruker kommer med en oppfordring:

- Utdrag fra denne tråden burde komme i skolebøker, rusmiddelpensumet i norske skoler er en vits.

Prøvde heroin

Den aktuelle forumtråden ble startet 27. oktober 2013, av Oslo-gutten Pål (21). Meldingene kommer etter at Dagbladet fortalte historien om Påls liv og omfattende blogging på nettet. Etter flere år med depresjon, rotløshet og ruseksperimentering valgte nemlig 21-åringen å begynne med heroin. Men Pål ble aldri en del av det åpne rusmiljøet. Heller satt han i årevis foran PC-en og blogget - under brukernavnet «Bloodshoteyes» - om heroineksperimentet. Mens brukerne av det anonyme nettforumet Freak Forum ga ham tips og råd underveis.

Historien har fått flere etterspill. Helseministeren har erkjent feil i norsk rusbehandling og i Oslo-politikken har en gammel diskusjon blusset opp igjen - om rusavhengige bør ha et eget uteområde i hovedstaden. På et personlig nivå har moren til Pål nå oppsøkt Prindsen mottakssenter, der sprøyterommet i Oslo ligger, og hatt et langt møte med ledelsen og diskutert Påls historie.

Inne på det anonyme nettforumet er det nå flere som skryter av Påls åpenhet og presise beskrivelser av sin reise inn i heroinhelvetet - og som sågar avslører at Oslo-guttens berettelse har fått andre til å ikke lide samme skjebne som ham selv.

Hyllesten

Brukeren «Picard» skriver at foreldrene til Pål må være innforstått med at de gjorde alt de kunne.

«Ufattelig trist. Jeg håper at foreldrene hans, som tross alt har vært gjennom så mye, er godt innforstått med at de gjorde alt de kunne. Livet er tøft, vi blir født med forskjellige genetiske utgangspunkt, og vi møter forskjellige utgangspunkt i livet basert på tilfeldige ting som omgangskrets. Utrolig synd å høre om hva som skjedde med Bloodshoteyes. Som andre her har sagt, så håper jeg det står som en advarsel for alle andre som tenker på å prøve heroin for første gang. Hvil i fred …»

Brukeren «Brennesle» slår fast at Pål har lagt igjen noe av varig verdi på nettet.

«Du har lagt igjen en meget verdifull arv på internett som jeg er helt sikker på at både kommer til, og har kommet til nytte for andre!»

Skrekk og advarsel

«Pope» skriver at tråden kan brukes som advarsel til andre:

«Triste saker. Jeg kan ikke forestille meg hvordan foreldrene har hatt det. Det eneste lysglimtet er at denne tråden kan stå som skrekk og advarsler for andre som leker med tanken om å prøve heroin. Det er sikkert flere her inne som oppriktig mener at de klarer å styre inntaket og slutte om nødvendig, men dette er i hvert fall et bevis på hvordan det kan gå.»

Det samme er «random67489» inne på:

«Trist at det endte slik. RIP. Du forsøkte virkelig, det skal du ha. Den indre freden fant du aldri i livet selv om du forsøkte alt. Forståelse for veien du valgte til sist. Selv om utfallet ble så elendig som det ble har likevel tråden en verdi. Både fordi den viser hvordan bruk blir til misbruk og hvor vanskelig og tøft det er å legge slikt bak seg. Men også fordi den viser at det ofte ligger ting bak når noen begynner på tyngre rusmidler. Og det er jo en motvekt mot alle de som fordømmer narkomane, kaller dem viljesvake eller mener de fortjener sin skjebne. Spesielt viktig blir jo tråden sammen med saken i Dagbladet. Da kommer det veldig klart fram.»

Lærdom

Brukeren «Riksgrns80» sier tråden bør gi lærdom for mange blant oss – ikke minst myndighetene som lager og forvalter ruspolitikken:

«Det er jo helt utrolig hva han har gjort her. Han viser jo oss og alle i sin omgangskrets at toget er på vei mot han men ingen klarer å produsere en løsning som kan få han vekk fra gatene. For en sinnssyk fyr. Dette beviser jo nok en gang at samfunnet vi lever i har store mangler og feil. Stakkars foreldrene de prøvde jo alt men gutten hadde jo aldri en sjanse mot heroin epidemien. Mine kondolanser og varmeste tanker går til hans stakkars foreldre. Og jeg vet godt at ingenting vi sier eller gjør nå vil hjelpe de som har tapt alt. Vi ser disse menneskene hver dag og fortsatt så er myndighetene handlings lammet og tiltaksløs over den elendigheten som flyter over Oslos gater.»

«Cobra1» skriver: - Jeg håper denne tråden og pål sin historie har hjulpet og kommer til å hjelpe andre tenke 2 ganger før de tar et valg

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!