Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Avdøde skrudde på konas PC halvannen time før bilen brant

Den drapstiltalte direktørkonas forsvarere mener hun er lurt i ei felle.

PRESENTERER TIDSLINJE: Forsvarer Anders Westeng presenterer ei detaljert tidslinje der alle kjente og ubestridte hendelser rundt likfunnet er plottet inn. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
PRESENTERER TIDSLINJE: Forsvarer Anders Westeng presenterer ei detaljert tidslinje der alle kjente og ubestridte hendelser rundt likfunnet er plottet inn. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): - Politiet sikret huset først klokka 23.05 onsdag - 13 timer etter at tiltalte ble tatt med av politiet, sier Anders Westeng, forsvarer for den 53-årige seksbarnsmoren som er tiltalt i den såkalte direktørdrapssaken.

Westeng, som jobber ut fra teorien at avdøde Per Gunnar Asheim (57) selv kan ha iscenesatt drapssiktelsen og -tiltalen mot kona, har brukt store deler av sin utspørring av klienten til å legge fram det han kaller ei tidslinje - en nøyaktig kartlegging av kjente og ubestridte hendelser i tidsrommet mandag 25. mars til onsdag 27. mars 2013.

- Vi vil kartlegge ubestridte bevegelser mellom mandag og onsdag. Når vitnene kommer, kan vi plassere dem i forhold til tidslinja, forklarer advokaten overfor Dagbladet.

Ut fra hendelsene på tidslinja mener Westeng og medforsvarer Hilde Marie Ims å ha vist at Asheim selv romsterte rundt i huset kort tid før han ble funnet død på en parkeringsplass på Tranby utenfor Drammen. Hensikten var å plante bevis mot kona, for så å ta sitt eget liv.

To dagers tidsrom 25. mars er datoen da tiltalte sier hun sist så ektemannen, etter at han dro fra deres felles bolig på Tranby. 27. mars ble han funnet død i hennes utbrente bil på en parkeringsplass ikke langt fra hjemmet.

Tidligere i dag har aktoratet redegjort for de mange restene av smertestillende og beroligende medikamenter som ble funnet i boligen etter likfunnet - rester som matcher medikamenter funnet i avdøde. De mener kona dopet ned Asheim, for så å plassere ham i bilen, som hun deretter tente på. Motivet var den bitre barnefordelingssaken og samlivsbruddet de gjennomgikk.

Westeng mener på sin side at det lange tidsrommet før boligen ble sikret, gir rikelig med spillerom for utenforstående til å tukle med eller fjerne bevis i huset, men at dette tilsynelatende ikke ble gjort. Flere personer, bl.a. hushjelpen, befant seg i huset, også etter at barna ble hentet av barnevernet.

- Hushjelpen - tiltaltes kusine - er siktet for å ha fjernet bevis i saken. Hvorfor benyttet hun seg da ikke av muligheten når hun nærmest hadde huset for seg selv hele dagen? sier Westeng til Dagbladet, og sikter til at de mange medikamentbevisene ikke var fjernet da politiet gjennomsøkte boligen.

Han og medforsvarer Hilde Marie Ims mener politiet bevisst ennå ikke har brakt hushjelpens sak til retten fordi det vil gjøre henne mer medgjørlig når hun skal vitne i drapssaken.

Mystisk innlogging Bevegelsene til de involverte er kartlagt ved hjelp av overvåkingskameraer, kvitteringer, data fra basestasjoner, samtalelogger, SMS-er og samtalelogger. Noen av hendelsene framstår som et mysterium for tiltalte, f.eks. en innlogging på hennes PC klokka 01.32 natt til onsdag 25. mars, og at mobilalarmen hennes samme dag er deaktivert.

- Det var ikke meg, sier den 53-årige kvinnen i vitneboksen.

SPØRRES UT: Den tiltalte 53-åringen (t.h.) er i hele dag utspurt av først aktoratet og deretter forsvarerne. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET
SPØRRES UT: Den tiltalte 53-åringen (t.h.) er i hele dag utspurt av først aktoratet og deretter forsvarerne. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET Vis mer

Forsvarerne er klare på at de tror avdøde Asheim selv logget seg inn på konas PC og slo av alarmen på Iphonen hennes, som ledd i hans selvmordsplan.

- Det gir mer mening at han skal ha logget seg inn på hennes PC, for å få det til å se ut som om kona var våken. Husk at dette er halvannen time før bilen sto i brann. Hvis tiltalte er skyldig, ville hun på det tidspunktet vært opptatt med å bære Asheim, og slett ikke hatt grunn til å logge seg inn på PC-en i 20 minutter for å gjøre ingenting, sier Westeng til Dagbladet.

- Jeg minner for øvrig om at tiltalte er en liten og spedbygd kvinne, legger Ims til.

- For grusomt På sin detaljerte tidslinje har forsvarerne plassert hendelser som når tiltalte var på Bauhaus-butikken tirsdagen, da hun kjøpte bensinkanna som aktoratet mener hun brukte til å tenne på bilen med ektemannen, og som nå er borte. Hun og datteren er filmet av overvåkingskameraet i butikken.

- Ifølge politiet bærer datteren din på bensinkanna som skal ta livet av faren hennes, sier Westeng.

- Nei, nei, det er for grusomt å tenke på, sier den tiltalte 53-åringen, som store deler av utspørringen sitter gråtkvalt i vitneboksen.