TALTE: Donald Trump. Foto: WILLIAM VOLCOV / REX / SHUTTERSTOCK / NTB scanpix
TALTE: Donald Trump. Foto: WILLIAM VOLCOV / REX / SHUTTERSTOCK / NTB scanpixVis mer

Avfeide overgreps­­anklager som «feite løgner»

Dagen før en skjebnedag for Trump, møtte han verdenspressen i New York.

NEW YORK CITY / OSLO (Dagbladet): - De ler høyt av hvordan de har lurt dere.

Slik karakteriserer USAs Donald Trump sine politiske motstandere som han mener har fått tre kvinner til å stå fram og anklage Brett Kavanaugh for overgrep.

Kavanaugh er Trumps nominerte til den ledige plassen i USAs høyesterett. Han må godkjennes av Senatet.

- Det de har gjort mot hans vakre barn og hans kone. Det veit at dette er «feite løgner», sier Trump om Demokratenes oppførsel før avstemmingen fredag.

Dagbladet er tilstede på pressekonferansen.

Han mener prosessen rundt avstemmingen er så politisk at Demokratene heller ikke ville ha stemt på George Washington, hvis han var nominert til USAs høyesterett.

Skjebnedag

Denne uka har vært krevende for Trump, og vil bli enda mer krevende. I morgen skal Senatet høre fra en av kvinnene som har anklaget Trumps dommerkandidat, Kavanaugh, for seksuelle overgrep.

Kavanaugh selv skal vitne.

Også på torsdag skal han også møte sin visejustisminister Rod Rosenstein i Det hvite hus. New York Times skrev nylig om hvordan Rosenstein skal ha foreslått å bruke hemmelig mikrofon for å avlytte Trump og bruke det 25. grunnlovstillegget for å fjerne ham.

Tidligere denne uka oppsto det forvirring om hvorvidt han hadde sagt opp, eller om Det hvite hus ville sparke ham.

Lo av Trump

Denne uka har det også vært møte i FNs generalforsamling, og Trump har brukt tid på å komme med harde utfall mot regimet i Iran og anklage Kina for å forsøke å påvirke det kommende mellomvalget i USA.

Tirsdag lo generalsforsamlingen i FN av ham da han holdt sitt innlegg og hevdet at han hadde fått til mer som president på to år enn nesten noen annen president i amerikansk historie. Det ble et pinlig øyeblikk for Trump.

Selv mener Trump at det var meningen at de skulle le.

- De lo ikke av meg, de lo med meg. Vi hadde det fint, sier Trump under onsdagens pressebrief.

Fikk «nydelige brev» fra Kim Jong-un

På spørsmål fra pressen vedrørende et nytt møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un svarte Trump:

- Vi har et godt forhold. Hvis jeg ikke hadde blitt valgt til president hadde det blitt krig. Med Obama hadde det blitt krig, vet dere hvor nære han var å starte en krig? Ingen snakker om det, sa Trump før han begynte å snakke om brev fra Kim Jong-un.

- Han skrev to vakre brev til meg. Det er snakk om nydelig kunst, sa Trump.

Trump ville ikke svare på spørsmål om tidsplanen for Nord-Koreas atomnedrustningen.

- Vi hadde en, du kan kalle det en retorisk konkurranse, jeg og Kim Jong-un. Vi smiler av det nå. Mange mener det var forferdelige ting. Kan de starte igjen? Ja, det kan hende vi ikke får det til å fungere, sa Trump.

Trump kom også inn på at han trakk USA ut av atomavtalen med Iran.

- Iran vil komme tilbake til meg for å gjøre en god avtale. De lider. I byene er det opprør. Det er en katastrofe. Jeg tror de vil komme tilbake. Jeg vil ikke at de skal ha atomvåpen, sa Trump.

Dagbladet oppdaterer saken.