Coronapandemien:

Avfeier bølge nummer to

- Dette med en bølge nummer to, er bare noe som henger igjen fra erfaringer med spanskesyken.

STEINAR WESTIN: - Dette med en bølge nummer to, er bare noe som henger igjen fra erfaringer med spanskesyken. Video: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere europeiske land melder om en økning i antall coronatilfeller, inkludert Norge. Samtidig har smitten eksplodert i flere amerikanske delstater, hvor mange også har sett seg nødt til å stenge ned igjen deler av samfunnet.

Helt siden pandemiens start er det blitt advart om muligheten for flere bølger av pandemien.

Men ikke alle er enige i at coronaviruset vil komme tilbake i bølger.

- Dette med en bølge nummer to, er bare noe som henger igjen fra erfaringer med spanskesyken. For coronaen er det bare én bølge, sier Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU, til Dagbladet.

- Én global bølge

Han mener SARS-CoV-2 har én voksende global bølge, og at det vi nå ser er en «forutsigbar konsekvens» av at vi har åpnet opp samfunnet for raskt - både innad og for turister og nordmenn på utenlandsferie.

Coronaviruset mener han vil være med oss inntil vi får en effektiv vaksine.

- Vi har vært bortskjemte med at det i de fleste delene av Norge har vært tilnærmet null smitte de siste månedene, takket være de strenge nedstengningstiltakene etter 12. mars. Den såkalte «andre bølgen» vi ser for oss nå er en ren konsekvens av politiske vedtak om å åpne samfunnet mer. Ingen «nødvendig» ny bølge, sier Westin til Dagbladet og legger til:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer