SLÅR TILBAKE: Det europeiske grønne partiet kritiserer den norske regjeringen for tillatelsen som er gitt til sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden. Klima- og miljøminister Tine Sundtofts rådgiver avfeier kritikken. Fotomontasje: Øistein Norum Monsen og Torbjørn Berg
SLÅR TILBAKE: Det europeiske grønne partiet kritiserer den norske regjeringen for tillatelsen som er gitt til sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden. Klima- og miljøminister Tine Sundtofts rådgiver avfeier kritikken. Fotomontasje: Øistein Norum Monsen og Torbjørn BergVis mer

Avfeier internasjonal kritikk mot fjorddumping: - Tydelig at de ikke har satt seg inn i saken

Regjeringen slår tilbake mot Det europeiske grønne partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er tydelig at De Grønne på europeisk nivå ikke har satt seg ordentlig inn i saken, sier politisk rådgiver for klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H), Jens Frølich Holte.

Tirsdag skrev Dagbladet at Det europeiske grønne partiet på det sterkeste fordømmer norske myndigheters avgjørelse om å dumpe gruveavfall i Førdefjorden.

Det europeiske grønne partiet omfatter 38 nasjonale grønne partier fra 31 europeiske stater.

- Dypt bekymret - Vi er dypt bekymret over planen til norske myndigheter om dumping i Førdefjorden. Maritim miljøstyring må anses å være av internasjonal interesse, siden konsekvensene av en ikke bærekraftig styring vil ramme vidt. Dessuten vil uheldige nasjonale avgjørelser kunne skape presedens. Vi anmoder norske myndigheter om å gjøre alt i sin makt for å omgjøre denne avgjørelsen og følge Vanndirektivet, heter det fra partiets fraksjonsledere i Europaparlamentet, Monica Frassoni og Reinhard Bütikofer.

Det europeiske grønne partiet, som er den fjerde største partigruppa i Europaparlamentet, vil oppfordre politiske partier og myndigheter over hele Europa til å protestere mot den norske regjeringen «i denne alvorlige saken», og sette «de økologiske verdier av det ikoniske norske fjordlandskapet foran trange, økonomiske interesser».

- Lite helhetlig tilnærming Regjeringen mener at det europeiske miljøpartiet ikke har skjønt hva de snakker om.

- Forholdet til vanndirektivet er for eksempel grundig vurdert i utslippstillatelsen, og konklusjonen er at tiltaket ikke er i strid med direktivet, sier Jens Frølich Holte og legger til:
 
- Dessuten har De Grønne en lite helhetlig tilnærming til problemet. Vi har gitt de strengeste miljøkrav som er stilt til et sjødeponi og gruvedriften er miljømessig forsvarlig. Det er ikke bedre for miljøet med gruvedrift på steder med lave krav til miljø, sikkerhet og arbeidsvilkår.

13. mai skrev klima- og miljøminister Tine Sundtoft et debattinnlegg i Dagbladet hvor hun argumenterer for at et sjødeponi i Førdefjorden er forsvarlig.

Innklaget til ESA I dag ble det kjent at en rekke fiske-, frilufts- og miljøorganisasjoner klager regjeringens gruve-ja i Førdefjorden inn til EØS-domstolen ESA.

De mener slett ikke at Norge forholder seg til EUs vanndirektiv, slik regjeringen selv hevder.

- Regjeringens vedtak får store miljøkonsekvenser for den reine og rike Førdefjorden. Vi mener regjeringens tillatelse bryter EU-reglene vi har sluttet oss til og som har som mål å skaffe oss renere vann, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet i en pressemelding.
 
Klagen, som i tillegg til en lang rekke miljøorganisasjoner også er signert av Den Norske Turistforening, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norges Kystfiskarlag og Norske Lakseelver, gjelder ikke bare dumpingen i Førdefjorden, men alle tillatelser til sjødeponi som har blitt gitt etter at vanndirektivet ble en del av norsk lov. Norges Fiskarlag støtter også klagen til ESA.