Avfeier Partnair-søksmål

Lederen for Flyhavarikommisjonen mener at det er et slag i luften dersom eierne av det tidligere flyselskapet Partnair igjen vurderer å gå til søksmål mot staten, etter flyulykken nord for Hirtshals 8. september 1989.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eierne, Terje Thoresen og hans bror, mener at et F-16 jagerfly fra Luftforsvaret forårsaket så stor turbulens at Partnair-flyet med 55 personer ombord på vei sørover til Hamburg kom ut av kontroll og styrtet.

I 1997 trakk brødrene Thoresen et søksmål på 10 millioner kroner mot staten. Søksmålet var bygget på at Partnair-flyet var blitt truffet av turbulens fra F-16-flyet.

Inngående belyst

-Hvis det ender opp i en rettsak, ønsker ikke kommisjonen å delta i noen forhåndsprosedyre. Men jeg vil gjerne si at forholdet til F-16 flyet ble inngående belyst i kommisjonsrapporten, og det ble konstatert at det militære flyet på vei nordover - 2.000 meter høyere oppe - ikke kunne ha innvirk et på det som skjedde med Partnair-flyet, sier direktør Finn Heimdal i Flyhavarikommisjonen for sivil luftfart til NTB.

Flyhavarikommisjonen konkluderte i 1993 med at flyet var mangelfullt vedlikeholdt, og at det styrtet fordi det oppsto vibrasjoner i vitale deler på flykroppen der det var benyttet piratkopierte bolter.

Snart avgjørelse

Advokat Per Danielsen, som er juridisk rådgiver for brødrene Thoresen, sier til NTB at et eventuelt søksmål vil bli bestemt om kort tid. Han vil ikke si om dette blir om noen dager eller uker.

Grunnlaget for igjen å reise sak mot staten er i så fall innholdet i en rapport som er utarbeidet av den halvoffentlige institusjonen Flytekniska Forsöksanstaltningen i Stockholm. Den går i korthet ut på at Partnair-flyet styrtet på grunn av at et F-16-fly fra Luftforsvaret brøt lydmuren like ved. Dette skapte ifølge rapporten så stor turbulens at Partnair-flyet mistet styringen og styrtet.

Rapporten er bestilt og betalt av eierne av det tidligere Partnair.

Advokat Danielsen vil ikke overfor NTB i dag konkretisere hva i den nye rapporten som er grunnlag for eventuelt å ta ut nytt søksmål mot staten.

(NTB)