Coronaviruset:

Avfeier påstandene til FHI-topp: - Mer rettferdig

Helsemyndighetene skal vurdere om det er lov å fordele vaksiner etter hvor folk bor. - Det er vanskelig å se at det skulle finnes noen hindring mot en slik prioritering, sier jusprofessor.

FÅR MER VAKSINE: Med den nye vaksinestrategien vil Oslo være et av stedene hvor vaksineandelen øker betraktelig. Foto: NTB
FÅR MER VAKSINE: Med den nye vaksinestrategien vil Oslo være et av stedene hvor vaksineandelen øker betraktelig. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 105 000 +739
innlagt261 -8
døde 711 +24
påvist smittet 137 000 000+779.6K
døde 2 960 000 +13.3K
Se mer

- Utgangspunktet i lovgivningen er at vaksinen benyttes til å begrense alvorlig sykdom og død. Dette innebærer en prioritering av dem som er mest utsatt. For eksempel er det mye viktigere å få vaksinert en sykepleier som jobber med corona daglig, framfor en sykepleier som ikke møter slik smitte i sitt arbeid.

Det sier helserettsekspert og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Anne Kjersti Befring, etter at smitteverndirektør Geir Bukholm tirsdag uttalte at det kunne være ulovlig med en geografisk skjevfordeling av coronavaksinene.

POSITIVT: Assisterende direktør i helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, ser lyst på vaksineutviklingen. Programleder: Christian Roth. Vis mer

- Hvis vi skjevfordeler ut fra bostedsadresse, betyr det at vi kommer til å diskriminere med tanke på helsehjelp, og det må vi faktisk se på, sa smitteverndirektøren til VG.

Større perspektiv

Befring forklarer videre at rettferdighet under en pandemi må forstås i et større perspektiv enn geografi og alder:

- Det dreier seg om hvordan vaksinen kan benyttes strategisk til å begrense alvorlig smitte og død, samt at det kan begrense smittespredning, slik som det begynner å komme dokumentasjon på nå. Utgangspunktet i dag er at bosted, boforhold og yrke har betydning for risiko og at denne risikovurderingen må tas med når vaksiner fordeles.

SVARER IKKE: På spørsmål om hva Høie tenker om statssekretærens involvering i debatten mellom Molde og Oslo i coronahåndteringen, nekter starsråden å svare. Video: Regjeringen.no Vis mer

- Vil skjevfordelingen av vaksine bidra til å hindre smittespredning?

- Skjevfordeling kan være en mer rettferdig fordeling, og føre til lavere risiko for smittespredning. Det viktige nå er at vi får nok doser og at de benyttes effektivt og målrettet.

Førsteamanuensisen legger også til at det er en fordel for alle at steder med høyt smittetrykk prioriteres:

- Dette vil blant annet gjøre at spesialisthelsetjenesten ikke overbelastes, noe som har betydning for alle som trenger helsehjelp.

- Ikke ulovlig

Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen mener at en skjevfordeling av vaksiner ikke er ulovlig om helsemyndighetene begrunner det godt.

- Hvis man begrunner det med at vaksiner beskytter mot sykdommen, og at man skal gi vaksiner på en måte som beskytter flest mulig så har jeg vondt for å se at det er ulovlig, sier Marthinussen til Dagbladet, og utdyper:

STRAMMER INN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte nye, strenge corona-tiltak i Oslo på pressekonferansen 28. februar. Foto: NTB Vis mer

- Dersom man har ebolautbrudd i Kristiansand, kanaliserer man ikke vaksiner til Tromsø. Så lenge begrunnelsen for en skjevprioritering er at man mener det er den helsefaglig beste måten å beskytte folk mot sykdom og død, så er det vanskelig å se at det skulle finnes noen hindring mot en slik prioritering.

Jusprofessoren understreker at det alltid kommer til å være folk som reagerer, men tror ikke noen jurister kommer til å protestere dersom helsemyndighetene begrunner skjevfordelingen på en god måte.

- Et godt grunnlag

Selv svarer smitteverndirektør Bukholm at han i utgangspunktet er enig med ekspertene, men at de vil se nærmere på lovgivningen for sikkerhets skyld.

- Vi har sagt at vi ønsker en juridisk vurdering av dette. Vi har hatt som utgangspunkt at smittevernlovens bestemmelser gir et godt grunnlag for skjevfordeling av vaksiner, dersom det er godt faglig begrunnet, sier Bukholm til Dagbladet.

Status vaksinasjon Full oversikt

897 511 (16.7%)i Norge har fått dose nr 1
296 980 (5.53%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer