Coronaviruset:

Avfeier påstandene til FHI-topp: - Mer rettferdig

Helsemyndighetene skal vurdere om det er lov å fordele vaksiner etter hvor folk bor. - Det er vanskelig å se at det skulle finnes noen hindring mot en slik prioritering, sier jusprofessor.

FÅR MER VAKSINE: Med den nye vaksinestrategien vil Oslo være et av stedene hvor vaksineandelen øker betraktelig. Foto: NTB
FÅR MER VAKSINE: Med den nye vaksinestrategien vil Oslo være et av stedene hvor vaksineandelen øker betraktelig. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Utgangspunktet i lovgivningen er at vaksinen benyttes til å begrense alvorlig sykdom og død. Dette innebærer en prioritering av dem som er mest utsatt. For eksempel er det mye viktigere å få vaksinert en sykepleier som jobber med corona daglig, framfor en sykepleier som ikke møter slik smitte i sitt arbeid.

Det sier helserettsekspert og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Anne Kjersti Befring, etter at smitteverndirektør Geir Bukholm tirsdag uttalte at det kunne være ulovlig med en geografisk skjevfordeling av coronavaksinene.

- Hvis vi skjevfordeler ut fra bostedsadresse, betyr det at vi kommer til å diskriminere med tanke på helsehjelp, og det må vi faktisk se på, sa smitteverndirektøren til VG.

Større perspektiv

Befring forklarer videre at rettferdighet under en pandemi må forstås i et større perspektiv enn geografi og alder:

- Det dreier seg om hvordan vaksinen kan benyttes strategisk til å begrense alvorlig smitte og død, samt at det kan begrense smittespredning, slik som det begynner å komme dokumentasjon på nå. Utgangspunktet i dag er at bosted, boforhold og yrke har betydning for risiko og at denne risikovurderingen må tas med når vaksiner fordeles.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer