Avføring i bassenget årsak til Alanya-smitte

Tyrkia-ferien ble et mareritt for 34 barn og deres familier.

FERIEMARERITT: Louisa (4) måtte bli hastet til sykehus etter at hun ble blitt smittet av en bakterie på hotellet i Alanya, Tyrkia. Mamma Cecilia Røsholm er fortvilet. Foto: Privat
FERIEMARERITT: Louisa (4) måtte bli hastet til sykehus etter at hun ble blitt smittet av en bakterie på hotellet i Alanya, Tyrkia. Mamma Cecilia Røsholm er fortvilet. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Årsaken til at 34 barn ble syke, med diaré og oppkast ved firestjernershotellet Blue Village Pascha Bay i Alanya i Tyrkia på mandag, er kjent. Det var nyhetsbyrået TT som først omtalte saken.

Avføring i bassenget er trolig smittekilden.

- Det er stor sannsynlighet for at barna ble smittet av avføring i barnebassenget sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Startour, til Dagbladet.

Hun sier at ansatte ved hotellet oppdaget avføring i bassenget søndag ettermiddag. Bassenget ble rutinemessig stengt og renset, men i perioden fra avføringen havnet i bassenget til de ansatte ble klar over det, kan flere barn har blitt smittet.

- Bassenget ble åpnet igjen da vannet var renset og prøvene viste at det var rent, sier Larsen-Vonstett.

Hun legger til hotellmaten ikke har skylda.

- Det er gjort over 40 prøver på hotellet som avkrefter at dette har noe med maten på hotellet å gjøre, sier hun.

Informasjonssjefen har nå oppfordringen klar.

- Foreldrene må sørge for at barna har på seg badebleier, og folk må blir flinkere til å gi beskjed dersom de ser at det har vært et uhell i bassenget, sier Larsen-Vonstett.

- Hvordan vil dere håndtere eventuelle erstatningskrav fra familiene?

- Når sånne ting skjer er det en sak mellom gjestene og forsikringsselskapet. Skulle det vise seg at det er en feil fra hotellets side, er det vi som reisearrangør som har ansvar for utbetalingene, sier hun.

På sykehus Ti norske barn er blant de syke. Barna ligger fortsatt på sykehus i den tyrkiske feriebyen.

Den norske fireåringen Louisa Røsholm (4) er en av de rammede. Louisa fikk i seg det smittefarlige vannet da hun badet i hotellbassengen. Moren, Cecilia Røsholm, forteller Dagbladet hvordan det gikk til:

- Hun dyppet føttene i det minste barnebassenget på hotellet. Hun fikk et pizzastykke mens hun satt med bena i vannet, men til alt uhell mistet hun en bit av pizzaen i vannet. Jeg ba henne om å ikke spise det, men...

Moren forteller at hun selv, datteren og sønnen Fabian (17) kun har oppholdt seg på stranda, men at de en kveld lot fireåringen få bade på hotellet. Allerede mandag kveld hadde de en mistanke at det var bassengvannet som var bakteriekilden.

- Mest sannsynlig er det bassengvannet som har gjort henne dårlig, mener moren, som legger til hun utelukker at maten på hotellet var årsaken til smitten.

Røsholm er derfor ikke overrasket over svarene hun har fått i dag.

- Det er jo ufattelig tragisk. Barnebassenger kan være veldig møkkete, sier hun til Dagbladet.

Datteren hennes er på bedringens vei, men ikke i form til å dra hjem. Hun hadde nettopp fått smertestillende på nytt da Dagbladet snakket med Sørholm i 20.45-tida i kveld.

- Hun får jo stadig intravenøst, sier hun.

De skulle etter planen ha reist hjem i dag, men på grunn av sykdommen er hjemreisen utsatt.

- Vi håper å kunne reise på fredag, men jeg vil at Louisa skal klare å holde på mat og væske minst en halv dag uten medisiner før det blitr aktuelt å reise hjem, sier hun.