Mount Everest

Avføring truer drikkevannet

Mount Everest er dekket av søppel, og ryddemannskapene klarer ikke hente ned alt. Nå er klatrernes avføring i ferd med å true lokalbefolkningas drikkevann.

SØPPEL: Det er blitt funnet enorme mengder søppel på verdens høyeste fjell. Video: NTB Scanpix Vis mer

Å bestige Mount Everest er mer populært enn noen gang, og i mai omtalte Dagbladet flere ganger frykten for «dødskøen» på vei opp verdens høyeste fjell.

Totalt ti personer mistet på ei uke livet i den såkalte «dødssona», der klatrerne risikerer å få høydesyke og fryse i hjel. Nå sliter lokalbefolkninga med utstyret og avfallet som klatrerne legger igjen.

For litt over to uker siden hentet et team sherpaer ned fire døde kropper og hele elleve tonn søppel fra fjellet, men fortsatt ligger mye igjen. Høyden, oksygennivået, det glatte underlaget og det dårlige været på fjellets høyeste camp gjør det livsfarlig å hente ned alt.

Nå fryktes det at avfallet skal forgifte lokalbefolkningas drikkevann.

Åtte tonn avføring

Det er vanskelig å vite eksakt hvor mye avfall som er spredt rundt i det enorme fjellet. Dette kommer først til syne når snøen smelter. Omfanget har imidlertid kommet som et sjokk på sherpaene som jobber med myndighetenes ryddeaksjon, skriver Sky News.

Ifølge sherpa Dawa Steven, som ledet ryddeaksjonen i mai, har hans turer brakt ned 20 tonn søppel siden 2008.

SØPPEL: Camp fire, den høyeste campen på Mount Everest, er dekket av søppel og forlatte telt. Foto: Dawa Steven / AP / NTB Scanpix
SØPPEL: Camp fire, den høyeste campen på Mount Everest, er dekket av søppel og forlatte telt. Foto: Dawa Steven / AP / NTB Scanpix Vis mer

Steven anslår at de denne sesongen har vært nødt til å la 30 telt og fem tonn søppel bli igjen på grunn av de krevende forholdene.

Ifølge ABC News må lavbudsjett-ekspedisjoner ta noe av skylda. Enkelte selskaper tilbyr turer til 30 000 dollar, i overkant av 250 000 kroner, og kutter kostnader til blant annet avfallshåndtering.

Noen klatrere unngår også å bruke toalettene de har til rådighet på turen. I stedet graver de hull i snøen, og lar ekskrementene renne i små bresprekker ned mot lokalbefolkningens drikkevann.

Det estimeres at det ble etterlatt rundt åtte tonn menneskelig avføring under årets klatresesong.

DØDSFALL: Hele ti personer har omkommet på verdens høyeste fjell, Mount Everest den siste uken, ifølge nyhetsbyrået AFP. Lørdag landet to nordmenn som nådde toppen 16. mai på Oslo Lufthavn. De ble vitne til flere døde. Reporter: Madeleine Liereng. Video: CNN, privat og Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Finnes ingen reguleringer

Ang Doreem, som leder den uavhengige kontrollkomiteen for forurensing på Mount Everest, har krevd at Nepals regjering innfører strakstiltak.

- Problemet er at det ikke finnes noen reguleringer for hvordan vi håndterer menneskelig avfall. Noen klatrere bruker nedbrytbare poser, men de fleste gjør det ikke, sier han i en uttalelse.

Tidligere president for Nepals klatreforbund, Ang Tshering, mener myndighetene bør gjøre det obligatorisk å bruke biologisk nedbrytbare poser.

- Det største problemet på Mount Everest nå er menneskelig avfall. Hundrevis av mennesker tilbringer ukevis i fjellet og går på toalettet utendørs, sier han, og legger til at lukta som kommer fram når snøen smelter er kvalmende for klatrerne.

- Til slutt vil avfallet forurense drikkevannskildene og bli en helsetrussel.

Ifølge ABC News jobber nepalske myndigheter med en plan for å registrere og merke utstyret klatrerne tar med seg på vei opp Mount Everest. Når denne innføres må klatrerne betale et depositum på 4000 dollar, 34 000 kroner, som de ikke vil få tilbake dersom utstyret ikke tas med tilbake.

MOUNT EVEREST: Over 18 000 kilo er fraktet ned fra fjellet - men det er bare en brøkdel av det som er igjen. Video: CNN Vis mer

300 har omkommet

Gjennom tidene har 5000 mennesker nådd toppen av Mount Everest, og mer enn 300 har omkommet på veien, ifølge NTB.

Under årets klatresesong fikk totalt 378 klatrere fra hele verden tillatelse til å bestige fjellet. Den rekordstore etterspørselen har ført til de fryktede køene, som antas å ha sammenheng med dødsfallene den siste tida.

Til sammen har elleve personer mistet livet i år, over dobbelt så mange som i fjor.

Ekspedisjoner i andre deler av fjellkjeden Himalaya har også vært dødelige denne sesongen. Nærmere 20 mennesker kan ha omkommet på fjell som er høyere enn 8000 meter.

I mai ble en hel ekspedisjon med klarere meldt savnet på 7 816 meter høye Nanda Devi i India. De skulle ta seg opp til østtoppen, som ligger på 6 477 meters høyde, og som aldri tidligere har blitt besteget.

Søndag meldte nyhetsbyrået Associated Press at soldater på oppdrag fra indiske myndigheter har nådd fram til likene av det som trolig er sju av de åtte klatrerne. De vil bli brakt ned fra fjellet for formell identifisering.