Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aksjonerte mot jordbærbønder:

Avføring ved åkrene, manglende håndvask og arbeidere uten kontrakter

Storaksjon avdekket elendige forhold da flere av de største jordbærprodusentene i Vestfold fikk uventet besøk.

AVSLØRT: Elendige boforhold, avføring ved jordbæråkrene og manglende arbeidskontrakter var bare noe av det som ble oppdaget. Foto: Arbeidstilsynet
AVSLØRT: Elendige boforhold, avføring ved jordbæråkrene og manglende arbeidskontrakter var bare noe av det som ble oppdaget. Foto: Arbeidstilsynet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere titalls representanter fra offentlige etater har den siste tida gjennomført en omfattende kartlegging og kontroller rettet mot jordbærprodusenter i Vestfold. Målet har vært å avdekke utnyttelse av sårbar arbeidskraft i form av utenlandske sesongarbeidere.

Både Arbeidstilsynet, Sør-Øst politidistrikt, skattemyndigheter, NAV Kontroll, Mattilsynet, Tollvesenet og brannvesen har bidratt i arbeidet. Flere steder var resultatene under enhver kritikk. Det sier Marianne Pedersen ved a-krimsenteret i Tønsberg.

Elendige forhold

- At det er utfordringer i denne bransjen, er ikke noe nytt. Men dette er første gang vi har hatt en så stor samordnet aksjon inn mot landbruket. Vi ser brudd på flere etaters regelverk, blant annet innen kjemikaliebruk som ikke er slik den skal være, sier Pedersen til Dagbladet.

Men kjemikaliebruk var langt ifra det eneste som ble avdekket under kontrollene som ble utført mot flere av de største jordbærprodusentene i Vestfold.

Ifølge a-krimsenteret manglet mange arbeidstakere kontrakt, og der arbeidsavtaler var på plass, var disse mangelfulle. Produsentene hadde heller ikke kontroll på arbeidstakernes arbeidstid, noe som gjorde det umulig å beregne korrekt lønn.

Avføring ved åkrene

- Flere av arbeidstakerne ble også innkvartert på dårlige boforhold, der det både var brannfare og dårlige sanitærforhold. Det er særlig arbeidstakere fra Vietnam som oppholder seg i vårt område nå, og vi ser at flere av disse blir utnyttet på det groveste. Dette er folk vi anser som svært sårbar arbeidskraft, forteller Pedersen.

Flere steder manglet det tilgang på toaletter, og det var heller ikke tilgang til håndvask med rent vann og såpe. Under tilsynet ble det funnet avføring fra mennesker nær åkrene. Det ble også avdekket at hendene enten ikke ble vasket, eller ble vasket i en bekk like ved.

Dette førte til at Mattilsynet påla virksomhetene å utbedre forholdene, blant annet på grunn av smittefaren det fører til for både arbeidere og de som spiser bærene. Det ble også lagt ned forbud mot å selge bær fra disse stedene inntil skikkelige sanitærforhold var på plass. Ved ett tilfelle ble 20 kasser bær beslaglagt og destruert for å hindre salg.

Mens jordbærsesongen nå er på sitt travleste, sier Pedersen at etatene som deltok i aksjonen vil vurdere om de skal gjennomføre ytterligere kontroller i ukene framover. Stedene hvor dårlige forhold ble avdekket, vil følges opp nøye.

RABARBRATID: Clafoutis er en klassisk fransk dessertkake som tradisjonelt lages med kirsebær. Vi har laget en lekker forsommervariant med rabarbra og jordbær. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!