Aksjonerte mot jordbærbønder:

Avføring ved åkrene, manglende håndvask og arbeidere uten kontrakter

Storaksjon avdekket elendige forhold da flere av de største jordbærprodusentene i Vestfold fikk uventet besøk.

AVSLØRT: Elendige boforhold, avføring ved jordbæråkrene og manglende arbeidskontrakter var bare noe av det som ble oppdaget. Foto: Arbeidstilsynet
AVSLØRT: Elendige boforhold, avføring ved jordbæråkrene og manglende arbeidskontrakter var bare noe av det som ble oppdaget. Foto: Arbeidstilsynet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Flere titalls representanter fra offentlige etater har den siste tida gjennomført en omfattende kartlegging og kontroller rettet mot jordbærprodusenter i Vestfold. Målet har vært å avdekke utnyttelse av sårbar arbeidskraft i form av utenlandske sesongarbeidere.

Både Arbeidstilsynet, Sør-Øst politidistrikt, skattemyndigheter, NAV Kontroll, Mattilsynet, Tollvesenet og brannvesen har bidratt i arbeidet. Flere steder var resultatene under enhver kritikk. Det sier Marianne Pedersen ved a-krimsenteret i Tønsberg.

Elendige forhold

- At det er utfordringer i denne bransjen, er ikke noe nytt. Men dette er første gang vi har hatt en så stor samordnet aksjon inn mot landbruket. Vi ser brudd på flere etaters regelverk, blant annet innen kjemikaliebruk som ikke er slik den skal være, sier Pedersen til Dagbladet.

Men kjemikaliebruk var langt ifra det eneste som ble avdekket under kontrollene som ble utført mot flere av de største jordbærprodusentene i Vestfold.

Ifølge a-krimsenteret manglet mange arbeidstakere kontrakt, og der arbeidsavtaler var på plass, var disse mangelfulle. Produsentene hadde heller ikke kontroll på arbeidstakernes arbeidstid, noe som gjorde det umulig å beregne korrekt lønn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer