Sør-Korea

Avfyrte varselskudd

Et jagerfly har styrtet etter å ha avfyrt varselskudd mot en nordkoreansk drone som krenket sørkoreansk luftrom. Flyet skal ha feilet med å skyte ned dronen.

STYRTET: Pilotene av det sørkoreanske jagerflyet KA-1 kom seg ut av flyet og overlevde da det mandag styrtet etter å ha avfyrt varselskudd mot drone. Foto: Epa / Yonhap / Scanpix
STYRTET: Pilotene av det sørkoreanske jagerflyet KA-1 kom seg ut av flyet og overlevde da det mandag styrtet etter å ha avfyrt varselskudd mot drone. Foto: Epa / Yonhap / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sør-Korea har mandag morgen avfyrt varselskudd etter at en nordkoreansk drone krenket sørkoreansk luftrom, melder nyhetsbyrået Reuters, som siterer det sørkoreanske mediehuset Yonhap.

Et jagerfly og to helikoptre ble sendt ut for å skyte ned dronen som skal ha fløyet over den sørkoreanske hovedstaden Seoul.

Tydelig provokasjon

I en uttalelse beskriver Sør-Korea den nordkoreanske dronen i det sørkoreanske luftrommet som en «tydelig provokasjon», skriver Reuters.

Det skal være første gang siden 2017 at en nordkoreansk drone har krenket det sørkoreanske luftrommet.

Sør-Korea skal ha svart raskt på provokasjonen ved å sende ut fly nord for den militære grensen, opplyser en talsperson fra det sørkoreanske militæret.

Ifølge Reuters skal kampflyene ikke ha klart å skyte ned dronen.

Jagerflyet, av typen KA-1, skal i forbindelse med oppdraget havnet i en ulykke og styrtet omtrent 140 kilometer øst for den sørkoreanske hovedstaden Seoul. De to pilotene om bord skal ha klart å komme seg ut før flyet traff bakken, og er nå på sykehus.

I etterkant av hendelsen ble flytrafikken ved to av landets største lufthavner, Gimpo og Incheon, innstillt.

Spionasje

En professor ved Universitetet for nordkoreanske studier i Seoul, Yang Moo-jin, sier at det er første gang fly er blitt innstilt i Sør-Korea som følge av nordkoreanske droner.

Han tror dronene ble sendt ut for å spionere.

- Tatt i betraktning Nord-Koreas dårlige nivå i droneutvikling, er det usannsynlig at de er i stand til å utføre droneangrep slik de brukes i moderne krigføring, sier han.

Nyheten kommer under tre dager etter at Nord-Korea ifølge det sørkoreanske forsvaret avfyrte to ballistiske raketter mot havet.

- Vi har observert to kortdistanseraketter skutt opp av Nord-Korea inn i Østhavet fra Sunan-området i Pyongyang, het det i uttalelsen fra forsvaret. Østhavet er også kjent som Japanhavet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer