SKAGEN SKRUMPER INN: Avkastningen skranter og kundene flytter, men forvalteren er ifølge sin avgåtte toppsjef på bedringens vei. Foto: Finansavisen.
SKAGEN SKRUMPER INN: Avkastningen skranter og kundene flytter, men forvalteren er ifølge sin avgåtte toppsjef på bedringens vei. Foto: Finansavisen.Vis mer

Avgått Skagen-sjef mistet 12 milliarder

Skagen sliter med kundeflukt og svak avkastning.

(Finansavisen/Hegnar.no): I går ble det kjent at Øyvind Schanke slutter som sjef for Skagen Fondene.

Forvalteren har slitt med kundeflukt og innløsninger siden gründerne, blant dem Kristoffer Stensrud, i 2014 varslet at de ville selge seg ned. Samtidig sluttet flere nøkkelpersoner.

Mistet 12 milliarder

Heller ikke Schanke klarte å stanse fallet i forvaltningskapitalen i løpet av et drøyt år ved roret, skriver Finansavisen.

Fra toppen på over 130 milliarder i 2014, var forvaltningskapitalen nede i drøye 83 milliarder kroner ved utgangen av 2016 - like før Schanke tok over.

Ved utgangen av mars i år var forvaltningskapitalen nede i 71 milliarder, noe som altså tilsvarer et fall på rundt 12 milliarder kroner på Schankes vakt.

Skagen har ikke hatt lavere forvaltningskapital siden 2008, da finanskrisen utløste saftige børsfall over hele verden.

Høy innløsning

Nå er det ifølge altså innløsninger som sørger for fallet, påpeker Finansavisen.

Skagens aksjefond, som utgjør 90 prosent av totalen, fikk en verdistigning på 14,1 milliarder kroner i 2017. Men 19,1 milliarder kroner ble netto innløst i aksjefondene samme år.

- Jeg ble hentet til Skagen for å videreutvikle selskapet, på et tidspunkt hvor eierstrukturen var uavklart. Med Storebrand på plass som langsiktig eier, ble jeg enig med styret at tiden er inne for å overlate roret til andre, sier Schanke til avisa om sin avgang.

Han skal ifølge Finansavisen nå vurdere hva han skal gjøre framover.

Flere utlendinger

Innløsningene forklarer han først og fremst med at Skagen har en langt større andel utenlandske kunder enn andre forvaltere i Norge.

- Over en lengre periode har store utenlandske kunder valgt å innløse, og det har gitt de største utslagene på forvaltningskapitalen, sier Schanke.

- I forbindelse med markedsuroen i 1. kvartal har mange aksjesparekontokunder valgt å sette sine midler i cash - det framkommer som innløsning i statistikken. I tillegg ser vi fortsatt en klar tendens til at kapital flyttes fra aktiv til passiv forvaltning, legger han til overfor avisa.

Svak avkastning

Skagen leverte lenge høy meravkastning i forhold til fondenes referanseindekser, men har de seineste åra ligget på etterskudd.

Denne trenden har vedvart inn i 2018 for Skagens to største aksjefond.

Schanke mener likevel at Skagen er på bedringens vei.

- Da jeg tiltrådte havnet Skagen på siste plass i Norsk kundebarometer, som nummer 169. I år var Skagen det selskapet som hadde klatret flest plasser av alle selskapene i undersøkelsen, og havnet på andre plass i sin kategori, sier han til Finansavisen.

Viseadministrerende Tim Warrington er konstituert administrerende direktør, mens Alexandra Morris fortsetter som investeringsdirektør i Skagen Fondene.

Andre økonominyheter:
Supermekler solgte boliger for 1,5 milliarder
Røkkes pengemaskin mer verdt enn Hydro