Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avgift på nettmusikk

De som gjør musikk tilgjengelig på internett, må heretter betale for seg. Fra lørdag 1. november innfører rettighetsselskapet Tono egne tariffer for musikk på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I to år har kommersielle selskaper så vel som private dataentusiaster uten vederlag fått lisenser fra Tono for å legge ut musikk på nettet. Nå kommer midlertidige og symbolske tariffer som også dekker internett-området, sier juridisk konsulent i Tono, Inger Elise Mey, til NTB.

  Avgiftsleggingen av musikk på nettet skjer etter de samme prinsippene som på andre tariffområder. Gjør du musikk tilgjengelig, skal også opphavsmannen ha vederlag for det gjennom Tono. Men for musikk på nettet er satsene lavere og formatene forskjellige fra mer tradisjonelle konserter eller innspillinger.

Betaling per minutt

I de nye tariffene skiller Tono mellom radio på nettet, konserter, og «andre former for musikktjenester». For opptil 10 minutter musikk, skal den som legger ut musikken på nettet betale 100 kroner måneden.

  Mer enn 10 minutter koster 1000 kroner for hver påbegynte time. En konsert koster 1000 kroner måneden, mens det koster 500 kroner måneden å legge ut en radiostasjon på din hjemmeside.

  I tariffene skiller ikke Tono mellom kommersielle selskaper eller hjemmebruk. Men når satsene skal vurderes på nytt neste sommer, ønsker rettighetsorganisasjonen å fastsette prosentsatser som også bestemmes ut fra omsetning og inntekt.

  - Både teknologien og bruk av internett-tjenester er i rivende utvikling, og vi kjenner ikke framtidas musikkmarked på nettet. Vi ønsker å gå noen runder med disse tariffene og skaffe oss oversikt over de teknologiske konsekvensene før vi fastsetter endelige tariffer, sier Mey.

Nedlasting tillatt

I de foreløpige tariffene skiller ikke selskapet mellom det som på nettspråket kalles «streaming» og «downloading» - på godt norsk lytting på nettet eller nedlasting av musikk i filer.

  - Vi ser oss nødt til å åpne for «downloading» i tariffene. Alternativet ville være et forbud mot visse formater. Tono har ikke lyst til å begrense formidlingen av musikk, men heller sikre at opphavsmannen får sin rettmessige betaling, sier Inger Elise Mey til NTB.

Pirat-muligheter

Nedlasting av musikkfiler åpner store muligheter for piratkopiering. I dag kan for eksempel musikkinteressert ungdom sette sammen sine egne cd-plater med musikkfiler ved hjelp av cd-brennere som koster det samme som en cd-spiller.

  - Når musikken overføres elektronisk, får du en perfekt digital kopi av originalen som du med enkle håndgrep kan mikse som du vil, sier Mey.

  Hun understreker at det fra Tonos side vil bli gjennomført lisenskontroller på internett. De som ikke har betalt lisens for musikken på sine hjemmesider, vil få tilbud om å tegne lisens. Følges ikke dette opp, kommer krav om å fjerne musikksporene med trussel om rettslig forfølgelse.

Hele Norges coronakart