Avgift stopper gasskraftverk?

Finansminister Gudmund Restad kan avgjøre gasskraftverkenes skjebne. Dersom Restad og sentrumsregjeringen går inn for å pålegge gasskraftverkene COæ-2å-avgift, vil det ikke være regningssvarende å starte gasskraftproduksjon på Vestlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Slik kan Bondevik-regjeringen omgå politisk krise på gasskraftverksaken. Dette er en av Bondeviks mulige utganger for å unngå krise på gasskraftverksaken. Det finnes flere. På sin pressekonferanse før jul sa Bondevik at han har tenkt å sitte lenge.

Etter Kyoto-konferansen pågår det en intens ordkrig og nervekrig mellom regjeringen og stortingsflertallet, som ønsker gasskraftverkene. Jagland tror Bondevik ikke vil utfordre stortingsflertallet.

Bondevik på sin side vil ikke svare klart på om regjeringen vil sette sin stilling inn på gasskraftverksaken.

Glideflukt

Men under denne overflaten leter begge fronter etter nye posisjoner og utganger. Mest oppsiktsvekkende er Ap-leder Thorbjørn Jaglands glideflukt, som har gått bortimot upåaktet hen:

I mai sa Jagland at bygging av gasskraftverkene i Øygarden og på Korstø kan starte når søknad om utslippstillatelse er sendt.

Nå, etter Kyoto-avtalen, sier Jagland til NTB at Naturkraft kan starte byggingen av gasskraftverk så snart en utslipps-tillatelse foreligger fra Statens Forurensningstilsyn. Det siste standpunktet betyr i realiteten at Naturkraft risikerer å komme i gang for seint i forhold til konsesjonsbetingelsene. Ifølge Naturkraft-direktør Auke Lont er den absolutte fristen for byggestart april 1998.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer