Avgifter smelter bort i sommervarmen

Flere av de utskjelte norske avgiftene kan stå for hogg. Avgiftskutt ser nemlig ut til å være sommerens politiske slager - selv i Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagene har flere Ap-politikere stått fram som korsfarere mot statlige avgifter. I Dagsavisen sier tidligere energiminister Ranveig Frøiland at hun vil halvere el-avgiften, slik at en vanlig husstand får 1.300 kroner mindre i strømutgifter per år.

Samtidig erklærer avgiftspolitisk talsmann i partiet, Erik Dalheim, i Aftenposten at han gjerne vil ha vekk sjokoladeavgiften, kullsyreavgiften på leskedrikk og campingvognavgiften.

Stortingsrepresentant Grethe Fossum sier til NRK at avgiftene på alkohol og tobakk bør reduseres til svensk nivå. Det må til for å redusere grensehandelen, mener hun.

Fremskrittspartiets avgiftspolitiske talsmann Kenneth Svendsen sier Grete Fossums og Ranveig Frøilands forslag vitner om desperasjon i Ap, og at det lukter falske valgløfter.

- Hvorfor økte Ap strømavgiften i årets budsjett, hvis de er slik at de ønsker å redusere disse avgiftene, sier han.

Liten troverdighet

Det begynte allerede i fjor høst. Fremskrittspartiet var større enn Arbeiderpartiet i pressens meningsmålinger, og ni av Arbeiderpartiets fylkeslag presset på for å få lavere bensinpris. Da foreslo Ap-regjeringen redusert bensinavgift og halvert matmoms.

Så samlet regjeringen seg på Halvorsbøle for å forberede neste års statsbudsjett, og finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen fulgte opp med å love at det samlede skatte- og avgiftsnivået ikke skal øke til neste år.

Men om alt dette overbeviser velgerne, det gjenstår å se. I mars i år viste en meningsmåling som Opinion gjorde for Aftenposten at 77 prosent av de spurte ikke trodde på finansministerens forsikringer. Bare 18 prosent trodde at løftene ville bli omgjort til handling.

Selv blant Arbeiderpartiets egne velgere var det hele 45 prosent som tvilte på løftet om at avgiftstrykket ikke skal øke.

Forvirrende debatt

Avgiftspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Erik Dalheim, mener imidlertid at sommerens avgiftsdebatt er mer forvirrende enn opplysende. Han tror de fleste avgiftene har bred tilslutning i folket, fordi de har en god begrunnelse. Derfor avviser Dalheim å fjerne dokumentavgiften som må betales til staten ved kjøp av bolig, eller avgiften på sukker.

(NTB)

PROTEST?Handlekøene til Sverie er milelange for tida.