MANGE SMS-ER Over 150 personer har pepret Trine Skei Grande med sms-er i dag. Flere av meldingene er sjikanøse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MANGE SMS-ER Over 150 personer har pepret Trine Skei Grande med sms-er i dag. Flere av meldingene er sjikanøse. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Avgiftsmotstandere delte nummeret til Venstre-Trine på Facebook - har fått over 150 hatmeldinger bare i dag

- Vanligvis bruker jeg ikke å kommentere slike trusselgreier, men denne saken er tatt helt ut av proporsjoner, sier hun til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dagens utgave av Dagbladet, sier Venstre-leder Trine Skei Grande at lavprisselskapet Ryanairs oppsigelse på Rygge er en gledelig konsekvens av den nye flyseteavgiften, som regjeringen og støttepartiene ble enige om i statsbudsjettet før jul.

Det har fått kommmentarfeltet på Facebook-gruppen «Nei til flyseteavgift i Norge» til å koke. Flere kaller partilederen ukvemsord som «purke» og «hurpe».

Dessuten er det lagt ut et bilde av Trine Skei Grande, med partiledelserens telefonnummer og påskriften «Ring meg ;-) ».

«Vi oppfordrer ALLE som er uenige i flyseteavgiften til å sende Trine Skei Grande en melding og fortelle henne akkurat hva dere mener», oppfordrer gruppens administrator i innlegget.

Kalles «hurpe» Det har over 150 personer gjort i løpet av dagen, men de færreste holder seg til å diskutere sak.

PEPRET: Nummeret til Trine Skei Grande ble lagt ut på denne facebookgruppa tidligere i dag. Det har ført til at partilederen har fått drøyt 150 sms-er i dag, og de aller færreste er konstruktive tilbakemeldinger. Foto: Skjermdump.
PEPRET: Nummeret til Trine Skei Grande ble lagt ut på denne facebookgruppa tidligere i dag. Det har ført til at partilederen har fått drøyt 150 sms-er i dag, og de aller færreste er konstruktive tilbakemeldinger. Foto: Skjermdump. Vis mer

- Tonen er ganske fascinerende ufin på de fleste av meldingene, og selv om noen meldinger er saklige, er de aller fleste ikke interessert i å argumentere for sin sak. SMS-ene er i samme kategori som kommentarene på facebooksiden, og som det ofte er i tilfellet kvinner, er det utseende som er hovedargumentasjonen, sier Skei Grande til Dagbladet.

«Er du blåst mellom øra? Du burde gå inn for flyseteavgift ut fra BMI, da hadde du sjøl måttet punge ut!», skriver en person i en sms Dagbladet har fått tilgang til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Fan ta deg!», er den korte beskjeden fra en annen. Skei Grande har også blitt kalt «feit», «rævhål» og «landssviker» på sms i løpet av dagen.

- Tar meg ikke nær Det er ikke første gang partilederen fra Overhalla utsettes for hets, men hun synes denne saken topper det meste.

- Vanligvis bruker jeg ikke å kommentere slike trusselgreier, men denne saken er så tatt ut av proporsjoner. Vi snakker altså om åtti kroner, og folk mener at landet blir revet ned, og at 100 000 arbeidsplasser blir revet bort. Da er det noen som spinner så mye utav dette, at noen må si ifra, sier Skei Grande til Dagbladet. 

SMS 1: Bildet viser en av rundt 150 sms-er Trine Skei Grande har mottatt i dag.
SMS 1: Bildet viser en av rundt 150 sms-er Trine Skei Grande har mottatt i dag. Vis mer

- Hvordan føles det å bli utsatt for denne type hets?

- Skal jeg være helt ærlig tar jeg meg veldig lite nær av det, og jeg tror kanskje de som er politikere på mitt nivå ikke gjør det. Det dumme er at jeg tror at det at man lager et slkt debattklima fører til at færre kan tenke seg å være politikere. For eksempel ser vi at det påvirker rekrutteringen av unge jenter til politikken, sier Skei Grande.

Hun har svart på noen av de styggeste sms-ene og spurt om det er ok om hun viser meldingene til mediene. Da fikk hun ikke svar.

- Det er greit å ha argumenter for en sak, men da må du ha baller for å stå for det i det offentlige rom, sier Skei Grande.

«Hurpa»: «Få vekk hurpa» skriver denne facebookbrukeren på den aktuelle facebookgruppa. Foto: Skjermdump.
«Hurpa»: «Få vekk hurpa» skriver denne facebookbrukeren på den aktuelle facebookgruppa. Foto: Skjermdump. Vis mer

Hun er opptatt av åpenhet, og er den eneste partilederen som har åpent nummer i dag. Det vil hun fortsette med å ha, selv etter de sjikanøse sms-ene i dag. Hun vil heller ikke skifte nummer, og er ikke interessert i å politianmelde hetsen.

Hun håper imidlertid at folk kan tenke seg om to ganger før de hetser folk anonymt.

Får ikke moderere kritikken Det samme gjør kommunikasjonssjef Jan-Christian Kolstø i Venstre.

Han har i dag forsøkt å få Facebooksiden til å moderere kritikken, uten hell. Kritiske motinnlegg blir nemlig slettet av gruppens administrator, ifølge Kolstø. Det er ikke første gang partiets informasjonsteam blir maktesløse i møte med netthets.

- På denne og flere andre events har vi gått inn for å prøve å komme med saklig imøtegåelse av kritkken, og blitt kasta ut. Det gjelder både meg og kolleger, sier han.

SMS 2: En annen av de drøyt 150 hatmeldingene Trine Skei Grande har fått i dag. Foto: Skjermdump.
SMS 2: En annen av de drøyt 150 hatmeldingene Trine Skei Grande har fått i dag. Foto: Skjermdump. Vis mer

Kolstø kaller oppfordringen fra facebookgruppens ledelse for «telefonterror».

- Det vi reagerer på er mangelen på moderering på siden, og oppfordringen til telefonterror. Det er helt greit å være uenig med FrP, Høyre, Venstre og KrF om denne miljøavgiften, men det er ikke greit med hets, sjikane og kommentarer om utseende til kvinnelige politikere. For det er kvinner som stort sett utsettes for den type hets, dessverre, sier han.

- Ligger på 1881 Allerede før jul reagerte han på at både Skei Grande og Erna Solberg ble hetset på den aktuelle facebooksiden. Nå - etter Skei-Grandes kronikk i Dagbladet - har netthatet eskalert og rettet seg mer spesifikt mot Skei Grande, ifølge Kolstø.

Det står ikke på siden hvem som administrerer den, og gruppens «kontakt oss»-fane er omdirigert til nettsiden til Venstres stortingsgruppe.

Dagbladet har likevel klart å komme i kontakt med driverne via Facebook. De forsvarer seg med at nummeret til Skei Grande ligger på 1881 - og skriver følgende på melding til Dagbladet.

PURKE: «Sett for ei purke», skriver en av facebookbrukerne om Skei Grande, som respons på innlegget på facebookgruppen.
PURKE: «Sett for ei purke», skriver en av facebookbrukerne om Skei Grande, som respons på innlegget på facebookgruppen. Vis mer

- Man skal straffes for sine ugjerninger. Således bør stortingsrepresentanten ta konsekvensene for sine handlinger. Det tror jeg våre 45.000 medlemmer stiller seg bak, skriver administratoren.

De ønsker ikke å oppgi sine navn til Dagbladet.

- Å stikke seg frem med usosiale og idiotiske uttalelser overlater vi til nevnte stortingsrepresentant. Vår agenda er kun å sikre norske arbeidsplasser i turistnæringa, skriver de.

SMS 3: Flere av sms-ene Trine Skei Grande har fått i dag, kritiserer hennes utseende. Denne er blant dem.
SMS 3: Flere av sms-ene Trine Skei Grande har fått i dag, kritiserer hennes utseende. Denne er blant dem. Vis mer