Avgjør Bondeviks skjebne

Disse to avgjør Bondevik-regjeringens skjebne. Begge kan, hvis de blir presset tilstrekkelig, bringe Jagland tilbake til regjeringskontorene. Men begge kan også berge Bondevik. Nervene avgjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For Johan J. Jakobsen står mest på spill. Han er i en umulig tap- tap-posisjon. Hans parti kan tape regjeringsmakta og dermed Sp's store prosjekt, den blokkuavhengige sentrumsregjeringen. Hans store dilemma er at hvis han lykkes med å få til en avtale som sikrer regjeringen, er det hans eget parti som må blø for det.

Posisjon

Høyre-leder Jan Petersen har det lettere. Han har mindre å tape enn Jakobsen, men kan heller ikke vinne noe særlig. Petersen er ikke i nærheten av regjeringsmakt. Han er derimot i en posisjon som gir ham makt til å avgjøre om sentrum skal vakle videre eller om hans politiske erkefiende Thorbjørn Jagland skal overta. I begge tilfeller risikerer også han tap og trøbbel på hjemmebane.

I går ble de offisielle forhandlingene om statsbudsjettet avsluttet.
I praksis vil det si at forhandlingene ble flyttet fra hovedscenen til de lukkede rom. Men at noen snakker sammen, betyr slett ikke at løsningen er nær.

Murring

Slik det ser ut nå kan det oppstå en ekstraordinær situasjon hvor man nærmer seg nyttår uten at landet har fått sitt budsjett. Folk vil gi tydelig uttrykk for sin utålmodighet med politikere som ikke makter å få et budsjett i havn, og finansmarkedene vil murre. Og det er under et slikt press at både Jakobsen og Petersen kan være tilbøyelige til å sørge for at Jagland kommer tilbake til makta. Begge kan også gå inn på kompromisser for å sikre Bondevik-regjeringens eksistens, men det er kompromisser som ville kunne smerte langt inn i de respektive partirøtter.