Spanske forskere står bak en fersk studie, publisert i anerkjente The Lancet Infectious Deseases, som assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet vurderer som «veldig interessant».
Dette fordi forskningen kan gi viktig kunnskap om smittespredningen, hvor lang tid det tar før en smittet blir syk og hvor syk en smittet blir.
Forskerne har studert 282 smitteklynger med til sammen 753 nærkontakter, utløst av 314 coronasmittede i perioden 17. mars og 28. april 2020.
De 314 ble valgt ut fra en mye større studiepopulasjon, fordi det for disse fantes data om virusmengde, altså hvor mye coronavirus de var bærere av.
Det har så langt vært sparsommelig med forskninglitteratur om hvilken betydning såkalt viralbelastning (viral load) kan ha for spredning og sykdomsutvikling.
Spennende funn
Den nye studien har en rekke spennende funn.
På overordnet nivå fant forskerne at det i 90 av de 282 smitteklyngene (32 prosent), som var på fra to til 19 personer, fant sted minst ett tilfelle av smittespredning.
Mer spesifikt fant forskerne at mengden coronavirus covid-19-pasienter bærer ikke bare har betydning for smittespredningen, men også for hvor raskt smittede nærkontakter blir syke og hvor syke de blir.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger