Coronavirus:

Avgjør konflikten

Helseminister Bent Høie og NRK-programleder Fredrik Solvang står i en offentlig konflikt. Nå forteller FHI-direktør Camilla Stoltenberg hva hun mener.

RASER: Bent Høie gikk hardt ut mot NRKs Fredrik Solvang i «Debatten» tirsdag 27. oktober. Video: NRK Vis mer
Publisert

Overfor Dagbladet avgjør direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet konflikten mellom helseminister Bent Høie og programleder Fredrik Solvang.

- I «Debatten» hadde begge rett. Det er riktig at Folkehelseinstituttet mener at kunnskapsgrunnlaget er svakt, men det er ikke spesielt for tiltak om munnbind. Samtidig er det riktig at vi har anbefalt munnbind, og fortsetter å gjøre det, sier FHI-direktør Stoltenberg til Dagbladet.

Det var tirsdag kveld at Høie stilte opp i NRK-programmet «Debatten». Helseministeren reagerte kraftig da programleder Fredrik Solvang formulerte seg på en måte som Høie fryktet at kunne gi inntrykk av at Folkehelseinstituttet ikke anbefalte bruk av munnbind.

I ettertid har Solvang uttalt til Dagbladet at «det rett og slett ikke er sant» at han skapte dette inntrykket.

FORKLARER: Tirsdag 27. oktober refset helseminister Bent Høie NRK-programleder Fredrik Solvang. Nå forklarer han hvorfor. Vis mer

FHI om munnbind

Stoltenberg tar seg tid til å forklare hovedtrekkene om hvordan Folkehelseinstituttet stiller seg til generell bruk av munnbind.

- Vi har påpekt at kunnskapsgrunnlaget er svakt. Det vil si at det er få vitenskapelige studier som vi kan feste vår lit til. Studiene om munnbind spriker til dels. Samtidig gir de indikasjoner på at munnbind virker, så vel som at det ikke virker. Så samlet sett har vi sagt at kunnskapsgrunnlaget er for dårlig.

Stoltenberg mener at kunnskapsgrunnlaget er svakt for flere tiltak enn tiltakene om munnbind. På den andre siden er det god dokumentasjon for tiltak og råd knyttet til legemidler, vaksiner og grunnleggende smittevern som avstandsregelen.

EKSTREME TILTAK: FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier det er at det ikke er usanssynlig at Oslo vil se en økning i antall smittede til tross for tiltakene som nå innføres. Video: Agusta Magnusdottir. Reporter: Frode Andresen Vis mer

Anbefalte Oslo

- Et svakt kunnskapsgrunnlag betyr ikke at det ikke virker. Vi har overvåket litteraturen underveis, og i en nylig oppsummering ble det anslått at munnbind i befolkningen kan redusere smitten med 40 prosent sammenliknet med å ikke bruke munnbind. Men det er veldig stor usikkerhet rundt det anslaget. Det kan være lavere, og det kan variere med hvilke måter og i hvilke situasjoner man bruker munnbind, sier Stoltenberg og fortsetter:

- For noen måneder siden valgte vi å si at vi trenger tiltak som ikke er veldig inngripende, og som gjør det mulig å være til stede sammen med andre også når man ikke klarer å overholde avstandsregelen. Derfor har vi anbefalt og gitt råd om bruk av munnbind til flere kommuner – også Oslo kommune.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer