Avgjør nå om reisende skal måles for stråling på Gardermoen

Statens strålevern har diskutert behovet i tre og en halv time nå, men har ennå ikke kommet fram til et svar.

MÅLER RADIOAKTIVITET: Et lite barn blir målt for radioaktiv stråling i nærheten av atomkraftverket Fukushima i Japan. I Norge sitter nå Statens strålevern i et møte hvor det diskuteres om man skal måle radioaktivitet også på nordmenn som i dag reiser fra Japan til Gardermoen. Foto: Kim Kyung-Hoon / Scanpix
MÅLER RADIOAKTIVITET: Et lite barn blir målt for radioaktiv stråling i nærheten av atomkraftverket Fukushima i Japan. I Norge sitter nå Statens strålevern i et møte hvor det diskuteres om man skal måle radioaktivitet også på nordmenn som i dag reiser fra Japan til Gardermoen. Foto: Kim Kyung-Hoon / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Strålevernet har sittet i møte siden klokka 12.00 i dag og diskutert om de skal sette opp en stasjon for å måle de som kommer fra Japan til Gardermoen senere i dag.

Strålevernet opplyser overfor Dagbladet like etter klokka 15.00 i dag at møtet vil vare i minst et par timer til, og at det først i kveld vil bli lagt ut endelig informsjon på deres hjemmesider.

- Kan bli mulig - Hvis noen er engstelige for om de er usatt for radioaktiv stråling, så kan det bli mulighet for å tilby en slik måling. Men i forhold til utslippene så langt er det ikke noe vi må gjøre, det vil være frivillig. De som kommer fra Japan er ingen risiko for andre mennesker i Norge, sa Norges ambassadør i Japan, Arne Walther til NTB tidligere i dag.

- Hvis man kan måle radioaktivitet må man å ta av klærne og vaske dem, og vaske seg selv godt. Har man pustet det inn finnes det medisiner som kan øke utskillelsen av de radioaktive stoffene, men da er det snakk om høyere doser, legger han til.

Kan være dødelig Radioaktiv stråling over visse nivåer kan gi alvorlig helseskade, skriver Statens strålevern på sine hjemmesider.

Ved høye verdier er radioaktiv stråling dødelig. Helseeffektene avhenger av hvor nær man har oppholdt seg strålekilden, hvor lenge og hvorvidt man har vært ubeskyttet eller ikke.

Sannsynligheten for skade er relativt liten, men øker med stigende dose. Høye stråledoser kan gi sykdomstegn som kvalme, brekninger, diarè og hodepine, som oppstår akutt i løpet av minutter til få timer etter bestrålingen. De kan gi akutt stråleskade av ett eller flere organer.

Ikke merkbare symptomer Helseeffektene avhenger av hvor nær man har oppholdt seg strålekilden eller hvor mye radioaktivt stoff man har fått i seg, hvor lenge man er blitt bestrålt og hva man eventuelt har beskyttet seg med.

Sykdomstegn og blodprøver kan indikere om man har mottatt høye stråledoser. Med mindre man har fått svært høye stråledoser vil man ikke få merkbare symptomer fra selve strålingen, opplyser Statens strålevern.