Avgjørelse om bortført pike ventet i dag

En domstol i Ankara skal torsdag avgjøre om den norske piken Selma (8) skal leveres tilbake til sin norske mor etter at faren hennes bortførte henne for ett år siden, skriver Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selma, som nå holdes skjult i Tyrkia, ble kidnappet av sin tyrkiske far da hun var på sommerferie i landet i august i fjor. Bortføringen av den norske piken er nå bragt opp på høyeste politiske plan i Tyrkia, etter at moren, Mette Sollihagen Hauge, tok saken opp med den tyrkiske visestatministeren da han var på besøk i Norge for tre uker siden.

Skarp kritikk

Pikens mor har tidligere rettet skarp kritikk mot Utenriksdepartementet, politiet, barnevernet, sosialkontor og trygdeetat for passivitet etter at piken forsvant. Blant annet mente trygdekontoret at de ikke kunne stoppe farens norske uføretrygd, selv om han var etterlyst for bortføring og drapstrusler mot Selmas mor.

Etter at saken ble tatt opp i media fant trygdekontoret likevel ut at de kunne stoppe trygden.

Morens tyrkiske advokat, Murat Bulat, mener at norske trygdepenger har gjort det mulig for den tyrkiske mannen å bortføre sitt eget barn som moren tidligere er tilkjent den daglige omsorgen for

Minner om alvoret

Ifølge advokat Mulat har tyrkisk presse brakt utførlig omtale av saken både gjennom aviser og TV-programmer.

- Svært mange er opprørt over at en far kan bortføre sitt eget barn og hindre kontakt mellom en pike og hennes mor, sier han.

Utenriksdepartementet har sendt en note til tyrkisk UD for å minne om alvoret i saken.

- Jeg er glad for at norske myndigheter nå engasjerer seg. Men dette viser at det er nødvendig å kjempe når et barn blir bortført. Jeg håper nå at retten kommer til en avgjørelse som gjør at jeg får datteren min tilbake, sier Mette Sollihagen Hauge.

Hun har brukt 200 000 kroner til advokatutgifter for å få datteren tilbake. Nylig fikk hun avslag på søknad om fri rettshjelp.

NTB