Avgjørelse om mulla Krekar

Riksadvokaten bestemmer hva som skjer med saken 2. juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Riksadvokaten vil 2. juni treffe en avgjørelse i saken mot mulla Krekar, opplyser statsadvokat Harald Strand.

Ifølge Strand er det tre mulige avgjørelser: at det blir tatt ut tiltale, at saken blir henlagt eller at Riksadvokaten gir ordre om ytterligere etterforskning.

Ytterligere kommentarer i sakens anledning vil ikke bli gitt, skriver Strand i en pressemelding.

Mulla Krekar er siktet for forhold som han som utlending har begått i utlandet. I slike saker er det Kongen i statsråd som i siste instans treffer beslutningen om videre straffeforfølgelse.

Krekar er blant annet siktet for å ha overtrådt bestemmelsene om forbud mot finansiering av terrorisme. Denne paragrafen dreier seg om å samle inn penger og gi videre penger, i utgangspunktet en helt lovlig virksomhet.

Krekar er også siktet etter straffelovens paragrafer 233 og 234a. Disse paragrafene gjelder drap eller inngåelse av avtale (forbund) om å begå drap.

Endelig er mullaen også siktet etter paragraf 140, også kalt «oppviglerparagrafen», som dreier seg om oppfordring til eller forherligelse av straffbare handlinger.

Det er ikke kjent hvilken anbefaling Økokrim har gitt Riksadvokaten i saken. Det som er kjent, er at Økokrim 27. februar i år leverte en omfattende innstilling til Riksadvokaten. Rapporten redegjør for opplysningene etterforskerne har innhentet det året Økokrim hadde ansvaret for etterforskningen av mullaen. Det redegjøres også for hvilke vurderinger og analyser Økokrim har gjort på bakgrunn av opplysningene.

Førstestatsadvokat Erling Grimstad i Økokrim har tidligere opplyst til NTB at rapporten inneholder 1.200 bevismidler.

Mulla Krekar.