Avgjørelse om nederlandsk nyvalg ventes mandag

Stor sannsynlighet etter krisepakkekollaps.

KAN BLI NYVALG: Statsminister Mark Rutte måtte i helgen slå fast at sju uker med samtaler om hvordan Nederland kan oppfylle EUs krav om budsjettdisiplin, har vært til ingen nytte. Foto: AFP PHOTO / GEORGES GOBET / NTB SCANPIX
KAN BLI NYVALG: Statsminister Mark Rutte måtte i helgen slå fast at sju uker med samtaler om hvordan Nederland kan oppfylle EUs krav om budsjettdisiplin, har vært til ingen nytte. Foto: AFP PHOTO / GEORGES GOBET / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag får nederlenderne vite om de må forberede seg på tidlig nyvalg. Regjeringen i Haag vurderer å kaste kortene, etter at forhandlinger om en økonomisk krisepakke brøt sammen.

Statsminister Mark Rutte måtte i helgen slå fast at sju uker med samtaler om hvordan Nederland kan oppfylle EUs krav om budsjettdisiplin, har vært til ingen nytte. Sentrum-høyreregjeringens parlamentariske støtteparti sa til slutt nei.

- Rutte vil først forsøke å komme fram til enighet med opposisjonen, blant dem det EU-vennlige Arbeiderpartiet PvdA, om kutt i budsjettet. Hans tidligere allierte Geert Wilders fra Frihetspartiet PVV har sagt nei, skrev nyhetsbyrået Reuters søndag.

- Men selv om Rutte greier å avverge en umiddelbar budsjettkrise, har sannsynligheten for at det må holdes valg i løpet av noen uker og måneder økt, het det videre. Situasjonen skaper tvil om hvorvidt politikerne kan få på plass en ny avtale om finanspolitisk ansvarlighet.

En slik avtale betraktes ifølge Reuters som avgjørende for om Nederland kan bidra til å løse gjeldskrisen i eurosonen, altså landene som bruker EUs felles valuta. Finansminister Jan Kees de Jager sier han har godt håp om å finne fram til en løsning på saken.

(NTB)