Avgjørelse om Syria-angrep kan komme innen ei uke

Det sier Frankrikes president François Hollande.

SLUTTEN AV UKA: - Når den amerikanske Kongressen har stemt torsdag eller fredag, og når vi har fått inspektørenes rapport, trolig i slutten av uka, må det tas en beslutning, sier François Hollande. AFP PHOTO / VALERY HACHE
SLUTTEN AV UKA: - Når den amerikanske Kongressen har stemt torsdag eller fredag, og når vi har fått inspektørenes rapport, trolig i slutten av uka, må det tas en beslutning, sier François Hollande. AFP PHOTO / VALERY HACHEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om USAs president Barack Obama gjentatte ganger har tatt til orde for en militæraksjon mot Syria, er det uklart når angrepet eventuelt vil finne sted.

Obama har bedt om støtte fra Kongressen, men tidspunktet for avstemningen om angrepsplanene i Representantenes hus har ikke vært kjent.

I tillegg har det vært usikkert når resultatene av undersøkelsene til FNs våpeninspektører i Syria vil være klare. Frankrike har åpnet for å delta i USAs militæraksjon, men ikke før prøvene er ferdig analysert og det er klart om kjemiske våpen er blitt brukt i Syria.

Lørdag hevdet imidlertid Hollande at både de kjemiske analysene og avstemningene i Kongressen kan være unnagjort i løpet av en uke.

- Når den amerikanske Kongressen har stemt torsdag eller fredag, og når vi har fått inspektørenes rapport, trolig i slutten av uka, må det tas en beslutning, sa han.

- Kan ikke lukke øynene Tidspunktet for angrepet kan dermed ha rykket nærmere, siden FN i slutten av august opplyste at arbeidet med prøvene fra Syria kunne ta opptil tre uker.

Og Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus, Eric Cantor, skrev i et brev før helgen at avstemningen i «Huset» ville skje i løpet av to uker.

Om det blir flertall for angrepsplanene i Representantenes hus, er fortsatt uklart. Men president Obama har argumentert sterkt for militæraksjonen og håper at flere folkevalgte vil la seg overbevise.

- Vi kan ikke lukke øynene for bilder som dem vi har sett fra Syria, sa Obama i en radiotale lørdag.

Samme dag la TV-stasjonen CNN ut videoer på sin nettside av døde og døende syrere som skal ha blitt rammet av et gassangrep i august. USAs regjering mener det er bevist at det var landets regjering som sto bak angrepet.

Trøtte av krig Obama forsikret i sin tale at det ikke er aktuelt å sende amerikanske bakkestyrker inn i Syria, hvor det har vært borgerkrig siden 2011.

- Jeg vet at det amerikanske folket er trøtte etter et tiår med krig, selv om krigen i Irak er over og krigen i Afghanistan trappes ned. Det er derfor vi ikke vil sende soldatene inn i noen andres krig, sa presidenten.

Formålet med militæraksjonen er ifølge Obama å skremme Syrias regjering fra å gasse sitt eget folk igjen, og å begrense muligheten den har til å gjøre det.

Presidenten skal mandag gi hele seks TV-intervjuer for å overbevise amerikanerne om at det er riktig å gå til aksjon mot Syria. Dagen etter vil angrepsplanene være tema for Obamas tale til nasjonen.

- Vårt München-øyeblikk Så langt er Frankrike det eneste EU-landet som har åpnet for å delta i militæraksjonen, og USAs utenriksminister John Kerry gjorde det han kunne for å overbevise franskmennene da han lørdag besøkte Paris.

Under en pressekonferanse hvor Kerry framførte deler av sitt budskap på fransk, sammenlignet han det hardt pressede regimet i Syria med Nazi-Tyskland før andre verdenskrig.

- Dette er vårt München-øyeblikk, vår mulighet til å forene krefter og velge ansvarlighet framfor ettergivenhet, sa utenriksministeren.

Han henviste til München-avtalen fra 1938 som lot Adolf Hitler ta kontroll over deler av Tsjekkoslovakia. Året etter brøt andre verdenskrig ut da Tyskland invaderte Polen.
NTB