Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avgjørelsen utsatt til mandag

Forsvaret får ikke skyte blyfritt igjen før Arbeidstilsynets konklusjon er klar.

STRIDENS STÅLKJERNE: Den blyfrie ammunisjonen fra NAMMO i kombinasjon med standardgeværet HK416. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STRIDENS STÅLKJERNE: Den blyfrie ammunisjonen fra NAMMO i kombinasjon med standardgeværet HK416. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Det kommer ingen avgjørelse i ammunisjonssaken denne uken, melder Arbeidstilsynet i Oslo.

Arbeidstilsynet behandler forsvarssjef Harald Sundes bønn om å få opphevet skytestansen hovedverneombudet i Forsvaret har nedlagt på den svært omstridte blyfrie miljøammunisjonen. Opprinnelig håpet tilsynet å ha sin konklusjon klar onsdag denne uka. Men nå vil ingen avgjørelse komme før etter helgen og trolig på mandag, får Dagbladet opplyst.

Gjør soldatene syke Bare det siste året har over 300 soldater fått symptomer som hoste, kvalme, svimmelhet, ubehag, oppkast, nummenhet, brystsmerter og uklart syn som følge av skyting med miljøammunisjonen. Mange har vært syke i flere dager.

Tross stadig strengere restriksjoner, hvor soldatene blant annet må skyte med lav frekvens i friluft med pustemasker og hyppige pauser, fortsetter de å bli syke. Plagene knyttes blant annet til yrkessykdommen metallfeber, som kan gi varige lungeskader.

I over to år har forsvarsledelsen forgjeves forsøkt å redde den svært omstridte miljøammunisjonen ved å innføre stadig strengere skyterestriksjoner.

Sa stopp Men prestisje måtte vike for helse da Forsvarets hovedverneombud Geir Arne Nordstrand satte foten ned og ba forsvarssjef Harald Sunde stanse bruken før påske.

- Veldig mange har sniffet inn drit som ikke kommer opp igjen. Jeg har ikke lenger samvittighet til å la dette fortsette, sa han til Dagbladet da. 

Han har hovedverneombudene fra alle fire våpengrener bak seg og får støtte av blant annet Norges offisersforbund og tillitsmannsapparatet for de vernepliktige. Også ledende forsvarspolitikere på Stortinget har i lang tid uttrykt bekymring over helseplagene, og sin skepsis til Forsvarets håndtering i ammunisjonssaken.

Like før påske ga også forsvarssjefen uttrykk for sin bekymring, og sa han ikke lenger anså det som trygt å skyte med den svært omstridte ammunisjonstypen. Derfor var overraskelsen stor da han snaue to uker senere gikk til Arbeidstilsynet for å kreve skytestansen opphevet.

Dramatisk for Forsvaret Forsvarssjefen har advart Arbeidstilsynet om at fortsatt skytestans vil få alvorlige konsekvenser for Forsvaret og den nasjonale beredskapen.

Forsvaret vil gå tomt for brukbar blyammunisjon i midten av sommer, varsler Forsvarssjefen. Det vil ta minst tre måneder å skaffe ny. Dette vil igjen ramme treningen av soldater i så stor grad at:

• Garden vil ikke lenger kunne oppfylle kravet til væpnet vakt ved slottet og de andre kongelige residenser.
• Grensevakten til Russland vil ikke kunne løse sitt oppdrag som forutsatt.
• Ulike styrkebidrag til Afghanistan og andre utenlandsoppdrag vil ikke oppnå nødvendig nivå.
• Brigade Nord har allerede en svekket nasjonal beredskap. Denne vil ytterligere svekkes hvis skyteforbudet opprettholdes.
• Også eliteavdelingene som Forsvarets spesialkommando vil få redusert trening og stridsevne.

Stor risiko i Afghanistan Hovedpunktene i forsvarssjef Harald Sundes skriv til Arbeidstilsynet fastslår at «stans i bruk av blyfri ammunisjon har omfattende operative konsekvenser og har i stor grad betydning for Norges evne til å levere operative avdelinger til utenlandsoperasjonene».

«Spesielt vil redusert skyteutdannelse for personell til Afghanistan kunne medføre betydelig risiko, både for soldatene selv og for tredje part, dersom fullverdig skyteutdannelse ikke gjennomføres», fastslår forsvarsledelsen.

Styrken som allerede er i Afghanistan er imidlertid ikke rammet av skyteforbudet eller restriksjonene knyttet til den blyfrie miljøammunisjonen. Dette fordi Verneombudene og arbeidsmiljøloven ikke omfatter dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media