VIL HA ETTERFORSKNING: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke enig i Asker og Bærum politidistrikts avgjørelse om å ikke etterforske saken der Dagbladet avslørte at et irsk steinleggerfirma som var hyret inn av kjendismillionær Atle Brynestad, brukte underbetalte polakker og ikke betalte moms. Foto: Torunn Brånå
VIL HA ETTERFORSKNING: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke enig i Asker og Bærum politidistrikts avgjørelse om å ikke etterforske saken der Dagbladet avslørte at et irsk steinleggerfirma som var hyret inn av kjendismillionær Atle Brynestad, brukte underbetalte polakker og ikke betalte moms. Foto: Torunn BrånåVis mer

- Avgjørende at Brynestads steinleggere havner i rettssystemet

Rødt-leder Bjørnar Moxnes frykter kriminalitetsbølge i arbeidslivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Asker og Bærum politidistrikt bekreftet i dag at det ikke vil bli noen politietterforskning av saken der Dagbladet avslørte at et irsk steinleggerfirma som var hyret inn av kjendismillionær Atle Brynestad brukte underbetalte polakker og ikke betalte moms.

Den avgjørelsen er Rødt-leder Bjørnar Moxnes slett ikke enig i. Han mener derimot det er avgjørende at saken forfølges i rettssystemet.

- Det vi opplever i norsk arbeidsliv er en bølge av kriminalitet som truer eksistensgrunnlaget for deler av næringslivet, for ansattes rettigheter og som truer vitale samfunnsinteresser, sier Moxnes til Dagbladet.

Avgjørende - Hele bransjer utkonkurreres av kriminelle, og statskassa plyndres av momsbedragere. Dette har blant annet politidirektør Humlegård vært krystallklar på, poengterer han.

- Seriøse bedrifter presses ut av aktører som er kriminelle. Dette handler ikke bare sosial dumping, men også om menneskehandel, utpressing og vold. Det har vært ført en politikk på deregulering av Norge som har lagt oss åpent for denne organiserte kriminaliteten. Dette har eskalert siden EU-utvidelsen i 2004, sier Moxnes.

- Dette går ikke i lengden, fordi seriøse bedrifter som betaler riktig lønn ikke kan overleve når kriminelle nettverk tar over. Derfor er det avgjørende at denne saken forfølges også i rettsvesenet, vi kan ikke leve med at arbeidslivet er et rettstomt rom, slår han fast.

Fagbevegelsen Moxnes mener fagbevegelsen har en viktig rolle i å bekjempe svart arbeid.

- Arbeidsmiljøloven brytes gang etter gang uten at det får noen konsekvenser for lovbryterne. Men politi og arbeidstilsyn vil aldri kunne kontrollere mer en brøkdel av virksomheten. Hvis vi ønsker å få gjørt noe med arbeidslivskriminaliteten, som Dagbladets saker er tydelige eksempler på, er det fagbevegelsens tilstedeværelse og handlekraft som er avgjørende, sier Rødt-lederen.

- Regjeringens forslag om å fjerne fagforeningers rett til å inngå søksmål er helt feil retning - tvert imot må regjeringen styrke vilkårene for at fagforeningene kan sørge for at norske lover og regler blir håndhevet. Gjør vi ikke disse grepene risikerer vi at mafia og organiserte kriminelle tar over stadig større deler av norsk næringsliv.

Faksimile: Dagbladet 10. juni i fjor
Faksimile: Dagbladet 10. juni i fjor Vis mer