- Avgjørende at hun leverer

Se Ernas viktigste tale direkte her kl 12.45.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Høyre har slitt i motvind i hele vår, og har lidd på målingene. I dag går Erna Solberg på talerstolen foran partiets landsmøte for å overbevise delegater og velgere om at hun og Høyre kan reise seg, og vinne valget i høst.

Hun har tatt deler av ansvaret, nå vil hun be om ny tillit og ekstra innsats.

- Må overbevise
Flere av hennes partifeller mener talen i dag blir helt avgjørende for hennes posisjon i partiet. Høyre hadde 14 prosents oppslutning og lå 11 prosent bak Fremskrittspartiet på Dagbladets siste måling.

Allerede er sablene kvesset i noen Høyre-leire, og uten en overbevisende forestilling i dag, vil posisjonen hennes bli enda mer utsatt.

- Med utgangspunkt i dagens situasjon, er det nok en del som er litt deppa. Det er avgjørende at hun leverer en tale som får høyrefolk til å gå 110 prosent inn i valgkampen, sier leder i Østfold Høyre, Tage Pettersen til Dagbladet.no

Han tror flere av de 298 delegatene trenger en opptur, og mener Solberg kan gi dem det.

- Det er klart hun må overbevise landsmøtet, men de gangene vi har vært samlet, er det nettopp det hun har gjort. I det siste har hun vært både tøff og tydelig, sier Pettersen.

Vært der før
På landsmøtet for to år siden var Solberg i en liknende situasjon. Den gang kom hun seg ut av knipa ved å levere en tale som imponerte alle. «Jeg er nye Erna» utbasunerte hun, og gjenvant tillit.

I år er det ikke ledervalg, men talen hun holder er likevel viktig.

- Alle er opptatt av den Dette er en av de viktigste hun har holdt, sier lederen i Nordland Høyre, Oddleif Olavsen, som forventer at Solberg holder «en utmerket tale».

- Nå med all den usikkerheten rundt Høyre i media om vår posisjon er det desto viktigere, sier Olavsen.

Kan vise seg verdig
Sentralstyremedlem og førstekandidat i Telemark, Torbjørn Røe Isaksen, sier talen blir sentral for å styrke Solbergs posisjon.

Han ønsker seg en sterk partileder som går offensivt til verks.

- Jeg håper å få høre en Erna Solberg som beviser at hun er en verdig statsministerkandidat og høyreleder, og som gir høyretillitsvalgte litt hornmusikk i brystet, sier sentralstyremedlem Torbjørn Røe Isaksen til Dagbladet.no

Også leder i Vest-Agder Høyre, Ole Guttorm Ihme, sier tida er inne for et skikkelig krigsrop.

- Vi håper hun gir en marsjordre om å gjøre noe med situasjonen. Vi forventer at hun inspirer oss til å drive valgkamp og brette opp ermene, sier Ihme til Dagbladet.no