Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avgjørende dag for Ukraina

Ukrainas nasjonalforsamling møtes tirsdag for å diskutere hvordan man kan få slutt på den to måneder lange politiske krisa som har krevd flere dødsofre.

SKJEBNEDAG: Opposisjonelle demonstranter utenfor Justisdepartementet i Kiev. Justisministeren har truet med unntakstilstand, mens presidenten har kommet opposisjonen i møte på viktige punkter og i dag skal Nasjonalforsamlinga ha et viktig møte. Det kan bli en skjebnedag for landet. Foto: REUTERS / Scanpix / Konstantin Chernichkin
SKJEBNEDAG: Opposisjonelle demonstranter utenfor Justisdepartementet i Kiev. Justisministeren har truet med unntakstilstand, mens presidenten har kommet opposisjonen i møte på viktige punkter og i dag skal Nasjonalforsamlinga ha et viktig møte. Det kan bli en skjebnedag for landet. Foto: REUTERS / Scanpix / Konstantin Chernichkin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalforsamlinga møtes etter at president Viktor Janukovitsj og viktige opposisjonsledere mandag ble enige om at myndighetene skal oppheve de sterkt kritiserte lovene som forbyr og straffer demonstrasjoner hardt.

Krav og protester Det ekstraordinære møtet skal behandle en serie krav fra opposisjonen. Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko har sterkt advart forsamlingen mot å vedta unntakstilstand, noe landets justisminister truet med mandag.

Opposisjonen har samtidig oppfordret til en ny massedemonstrasjon på Uavhengighetsplassen i sentrum av hovedstaden Kiev.

I en melding fra presidentskapet mandag kveld het det også at man var villig til å løslate et stort antall fengslede demonstranter, men bare hvis opposisjonen opphever barrikader og fjerner seg fra bygninger som er okkupert.

Avviste tilbud Opposisjonsleder Arsenij Jatsenjuk har avvist et tilbud fra president Janukovitsj om å bli ny statsminister, mens en annen opposisjonsleder, tidligere verdensmester i boksing Vitalij Klitsjko, ikke var interessert i tilbudet om å bli visestatsminister. «Et giftig tilbud», kalte han det.

Samtidig som nasjonalforsamlinga i Kiev har krisemøte, besøker Russlands president Vladimir Putin Brussel for å ha et toppmøte med EU-ledere om spenningen i Ukraina.

Etter at møtet i Brussel over, flyr EUs utenrikspolitiske sjef Cathrine Ashton straks til Kiev, ifølge planen. Det internasjonale diplomatiet er ment å bidra til å avslutte krisa.

(NTB-AFP)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!