Omikronviruset og innleggelser:

- Avgjørende for omikron-bølgen

- Hvor ille den uunngåelige, store omikron-bølgen blir, avhenger av alvorlighetsgraden, påpeker epidemiolog Trevor Bedford. Dette sier Espen Rostrup Nakstad om de aller siste omikron-rapportene fra Sør-Afrika.

POSITIVT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det har kommet flere gode pandeminyheter den siste tida. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Omikron-varianten fortsetter å spre seg med rekordfart i Sør-Afrika.

Forrige uke nådde smittetallene en ny rekord, og det ser heller ikke ut som antall smittede går ned med det første.

Færre innleggelser

Samtidig er det blitt registrert færre sykehusinnleggelser enn tidligere i pandemien.

- Sykehusinnleggelsene øker ikke i samme dramatiske tempo som ved tidligere smittebølger, forteller Michelle Groome ved National Institute for Communicable Diseases (NICD) i Sør-Afrika.

Man ser en økning i dødsfall, men det er relativt liten, ifølge Groome.

Alternativ forklaring

Assisterende professor Trevor Bedford bruker datamodeller og statistiske metoder for å studere spredningen av virus, evolusjon og immunitet.

Han er tilknyttet Vaccine and Infections Disease Division ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle, Washington.

I et Twitterinnlegg forteller han at han fremdeles ikke har gode nok tall til å kunne vurdere alvorlighetsgraden av omikronmutasjonen.

Han peker likevel på en alternativ mulig forklaring til at tallene fra Sør-Afrika viser såpass lavt antall alvorlige syke:

- Men min arbeidshypotese er at reduksjonen i antall alvorlige tilfeller som vi har sett i Sør-Afrika, hovedsakelig er på grunn av at en mye større andel av smittetilfellene er reinfeksjoner og gjennombruddsinfeksjoner - og dermed er mye mildere, skriver Bedford.

Hittil har 3,31 millioner av Sør-Afrikas 59,31 millioner innbyggere hatt en bekreftet coronainfeksjon, ifølge Our World in Data. Det tilsvarer 5,58 prosent av innbyggerne.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Jeg hadde håpet på data fra Public Health England som viste alvorlighetsgraden hos de uvaksinerte, men min bekymring er at det vil være liknende Wuhan eller Delta-viruset når det kommer til alvorlighet.

- Det er frustrerende at dette virker som et åpent spørsmål. Hvor ille den uunngåelige, store omikron-bølgen blir, avhenger nettopp av denne alvorlighetsgraden, skriver han.

- Færre igjen å drepe

En reinfeksjon er når én som har hatt covid tidligere, blir smittet på nytt. En gjennombruddsinfeksjon er når en vaksinert blir smittet med covid.

- Vi forklarte i vår forrige risikovurdering, kan man ikke uten videre overføre erfaringer med omikronvarianten i Sør-Afrika til Norge, skriver FHI-overlege Preben Aavitsland i en epost til Dagbladet.

Han viser til at det er forskjeller i blant annet aldersfordeling og immunitet i befolkningen.

- I tillegg har man i Sør-Afrika hatt flere forferdelige bølger som har tatt livet av mange av de svakeste slik at det rett og slett er færre igjen for viruset å drepe, påpeker han.

- Ikke like syke

Vi må derfor gjøre erfaringer med omikronvarianten her hjemme og i andre europeiske land før vi kan si noe sikkert om dens alvorlighet, ifølge Aavitsland.

Ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er det i hvert fall ikke tegn som tyder på at omikron kan gi mer alvorlig sykdom. Det sier han til Dagbladet mandag morgen:

- Det kommer stadig rapporter fra Sør-Afrika, hvor man har fulgt pasienter som er innlagte, som kanskje tyder på at de ikke blir like syke som med Delta-varianten, sier Nakstad, men presiserer:

- Men det er litt tidlig å si, for man har ikke kartlagt dette over lang nok tid, og man har ikke like gode data i alle aldersgrupper.

God vaksinenyhet

Han har imidlertid en god nyhet til Norges befolkning:

- Det er at studier som ser på vaksineeffekt som tyder på at beskyttelsen mot alvorlig sykdom fortsatt er der, hvis du har fått en tredje boosterdose, sier Nakstad og utdyper:

OMIKRON: Verdens helseorganisasjon (WHO) tror omikronvarianten av coronaviruset allerede er til stede i de fleste av verdens land. Spredningen skjer i høy hastighet. Video: AP Vis mer

- Selv om da beskyttelsen mot alvorlig sykdom med deltavarianten er 95 prosent, så ser det ut som det kanskje er 80 prosent med omikron. Og det er veldig mye bedre enn at den skulle være vesentlig lavere enn det.

- Når kan vi forvente oss at omikronvarianten blir dominerende i Norge?

- Det er et veldig godt spørsmål. For meg ser det ut som de smitteverntiltakene vi har i Norge, pluss den store vaksineinnsatsen som gjøres i kommunene, i hvert fall har gjort at deltasmitten begynner å gå ned. Vi ser også på innleggelser at det er en gunstig effekt der og det betyr nok at vi begynner å få kontroll på deltasmitten, sier han.

Spørsmålet er hvor mye omikron vi har og hvor mye det stiger, påpeker Nakstad.

- Det ser nok ut som stigningen ikke er like bratt som vi kunne frykte, nettopp fordi vi har ganske mange tiltak i Norge nå, og folk er veldig flinke til å holde avstand og holde seg hjemme når de er syke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer