Avgjørende for politiet

- Får ikke politiet medhold i lagmannsretten i morgen er løpet kjørt. Ekspert i offentlig rett Kjell V. Andorsen mener morgendagen kan være avgjørende for om politet får stilt Orderud-ekteparet for retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var ingen god dag for Romerike-politiet. Dommeren i Nedre Romerike forhørsrett fant ikke gode nok bevis for varetektsfengsling av Per Kristian og Veronica Orderud. Etter å ha saumfart politidokumentene konstaterer retten at det er mer sannsynlig at ekteparet ikke er involvert i drapene på Marie og Kristian Orderud og Anne Orderud Paust, enn at de er det. I klartekst betyr det at politiet må ha bedre kort på hånda når tre dommere i Eidsivating lagmannsrett vurderer saken på nytt i morgen.

Ett kort?

Per Kristian Orderuds forsvarer, Cato Schiøtz, mener det kan bli vanskelig for lagmannsretten å trekke en annen konklusjon.

- Ikke nødvendigvis, sier amanuensis Kjell V. Andorsen til Dagbladet: på nettet. Andorsen er ekspert på offentlig rett.

- Det er ikke uvanlig at lagmannsretten har en annen oppfatning enn forhørsretten. Påtalemyndigheten kan velge å satse alt på et kort og håpe på at lagmannsretten kommer fram til en annen konklusjon enn det forhørsretten gjorde. Aktor kan også velge å legge fram nye bevis i saken hvis de finnes, påpeker Andorsen.

Oppsiktsvekkende

Erfarne strafferettseksperter har karakterisert politiets nederlag i forhørsretten som en politiskandale.

- Jeg vil ikke slutte meg til det. I en slik sak vil ikke politiet prøve seg fram, men være sikker i sin sak. Det er oppsiktsvekkende om ikke påtalemyndigheten klarer å få medhold i varetektsfengsling etter å ha reist denne siktelsen, sier Andorsen.

Løpet kjørt

Per Kristian og Veronica må trolig tilbringe helgen bak lås og slå. Lagmannsretten har allerede signalisert at kjennelsen kan komme først på mandag.

- Får ikke påtalemyndigheten medhold i lagmannsretten, er toget gått. Påtalemyndigheten kan få fengslingsspørsmålet vurdert på nytt i Høyesteretts kjæremålsutvalg, men bevisene som ligger til grunn for kravet om varetekt blir i så fall ikke tatt hensyn til.

Politiet kan også pågripe ekteparet på nytt hvis det er utvikling i saken og de mener at bevisene holder, sier Andorsen.

Møter ikke

Ekteparet ga et troverdig og solid inntrykk under fengslingsmøtet i forhørsretten i går. Når lagmannsretten skal behandle ankesaken i morgen får ekteparet ikke være tilstede i rettsalen. Her må dommerne kun trekke sine konklusjoner på grunnlag av skriftlig materiale fra påtalemyndigheten og forsvaret.