Avgjøres om et døgn

Tidligst i morgen kveld vet vi hvem som vant i Florida og dermed blir USAs neste president. Bush ligger 1784 stemmer foran Gore etter grovtellinga. Overraskende ligger Gore an til å få flest stemmer på landsbasis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatet så langt

De blå feltene betyr at George W. Bush har vunnet statene - mens Al Gores vinnerstater blir farget røde.

Bare 1.785 stemmer skilte Bush og Gore i Florida klokka 12:00. Med sine 25 valgmenn er staten den siste og avgjørende stemmen på vektskålen i det jevneste presidentvalget på 120 år.

Siste tall fra Florida viser at Bush ligger 906 stemmer foran - av totalt 5 808 016. Valgthrilleren ligger an til å bli USAs jevneste. Tidligst like før midnatt kommer det endelige resultatet.

Demokratene varslet i formiddag at de sender både jurister og opptellere til Florida for å følge fintellingen.

Valgkommisjonen i Florida melder at Bush har 2.904.461 stemmer, mot 2.903.555 for Gore. Alle valgdistrikter skal være opptalt, men ikke alle stemmer avgitt utenlands eller i andre stater, er med. Det skal dreie seg om flere tusen stemmer fra Florida-borgere i utlendighet, som etter reglene har ti dager på seg før stemmene deres må være registrert. Dermed kan det ta flere dager før resultatet av presidentvalget er klart.

Fremmedstemmene gir ofte en liten overvekt for republikanerne og kan bidra til at Bush sikrer seieren. Samtidig synes det klart at Gore får flest stemmer på landsplan. Dermed kan USA få en president som sanket færre stemmer enn sin fremste utfordrer for første gang siden 1888.

Det hører også med til dramatikken at den grønne kandidaten Ralph Nader fikk over 96.000 stemmer i Florida. Om flere av hans tilhengere hadde valgt å stemme taktisk mot Bush, ville Gore vunnet greit.

De store TV-selskapene utpekte noe etter klokka åtte Bush som vinneren av nattens dramatiske presidentvalg. Men Al Gore nektet å gi seg, og forlangte omtelling i nøkkelstaten.

Fram og tilbake

Tidligere på kvelden så det etter mye fram og tilbake ut til at Bush hadde vunnet den avgjørende delstaten. Da 90 prosent av valgdistriktene der var opptalt klokka 8:00 imorges, hadde Bush 49 prosent og Gore 48 prosent av stemmene. Like før 8:30 norsk tid, erklærte CNN republikaneren som vinner i delstaten. Dermed hadde Bush 271 valgmannstemmer, én mer enn han trengte.

Det hjalp ikke at Gore vant den aller største potten i valget: Californias 54 valgmannsstemmer. Visepresidenten som deler æren for åtte års eventyrlig økonomisk vekst med Bill Clinton, burde etter de fleste eksperters mening ha det beste utgangspunkt for å bli USAs neste president. Men Gore vant ikke hjertene og våget kanskje for lite. Det gikk trolig galt i presidentvalget med de minste marginene siden John F. Kennedy slo Richard Nixon i 1960.

Republikanerne beholder også flertallet sitt i Senatet, der en tredel av plassene var på valg. De bevarer også makta i Representantenes hus. Dermed kan Bush få minst to gode år med en vennligsinnet Kongress etter mange år med bisk strid mellom Pennsylvania Avenue og Capitol Hill.

Valgthrilleren gikk på overtid. Med California i lomma, burde Gore vært sikker. Men Florida ga tilsynelatende Bush 25 valgmannsstemmer. Avstanden på morgenkvisten var på fattige 30.000 stemmer i favør av Bush, og det kan ha holdt akkurat.

CNN tabbet seg tidligere på natta ut med å gi Gore seieren i Florida, der Jeb Bush, presidentkandidatens lillebror, er guvernør. Men tv-selskapet forregnet seg, og måtte trekke prognosen tilbake.

Det viste seg at den nordvestre og mest konservative delen av Florida, den såkalte "panhandle", stemte ganske massivt for republikaneren. Selv om flertallet av latinerne i delstaten denne gang stemte demokratisk, bar kanskje ikke båten helt inn.

Ydmyket Gore

Tidligere i natt ydmyket Bush Gore ved å vinne visepresidentens hjemstat Tennessee, før Gore rykket fra med den ventede seieren i Minnesota.

Det kreves 270 av de 538 valgmannsstemmene for å bli USAs president.

Håper på spurtseier

Demokratene håpet at de berget Det hvite hus i innspurten. Bush kapret de to første delstatene i valgthrilleren. Men alt klokka 1:00 kom de første signaler på at Al Gore likevel hadde en sjanse til å bli president.

Delstaten Georgia var regnet som sikker for republikaneren. Men da valglokalene stengte klokka 1:00, sto Bush og visepresident Al Gore så likt at det ikke var mulig å spå en vinner. Først tre kvarter "på overtid" våget CNN å erklære at de 13 valgmannsstemmene var gått til Bush.

Heller ikke solid konservative Virginia var umiddelbart helt klar for Bush. Det var like overraskende, og kan tyde på at demokratene i siste liten klarte å jage flere grunnfjells-velgere til stemmelokalene, kanskje spesielt de svarte. Men valgdeltakelsen var igjen på usle 50 prosent.

Al Gore kapret sine tre første valgmannsstemmer i Vermont, som ventet. Så fulgte i rask rekkefølge Illinois, New Jersey, Massachusetts og hovedstaden Washington DC til Gore.

Resultatet så langt

Kartet bygger på prognoser etter at valglokalene stenger. De blå feltene betyr at George W. Bush har vunnet statene - mens Al Gores vinnerstater blir farget røde.

MED GUDS HJELP:</B> George W. Bush hadde bibelen med seg til stemmelokalet i dag.
...mens erkerivalen Al Gore showet seg inn på valglokalet. Her underholder han noen av bybarna.
...før han kysser sin kjære Tipper.