- Avhengig av å drepe

I dag ble det fastslått at Harold Shipman drepte minst 215 pasienter. Familielegen som er Storbritannias største seriemorder, var trolig drapsavhengig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til de 215 ofrene, kan ytterligere 45 pasienter ha blitt drept i perioden 1975 til 1998. Det opplyser dommer Janet Smith i en lavere avdeling av britisk høyesterett i formiddag.

- Han ble avhengig av smertestillende på 70-tallet. Det er sannsynlig at det som fikk ham til å bli avhengig av pillene, også førte til andre former for avhengighet. Det er mulig at han var avhengig av å drepe, sier Smith til The Guardian.

Den 56 år gamle legen ble i januar 2000 dømt for å ha drept 15 eldre kvinner som var hans pasienter. Han tok livet av dem med heroin. Under rettssaken mente politiet at Shipman trolig var skyldig i flere mistenkelige dødsfall blant sine pasienter.

I dag kom de foreløpige konklusjonene etter en ettårig etterforskning av 494 personer som var hans pasienter fra 1974 til 1998.

- Shipman begynte drapene i 1975 - året etter at han begynte å praktisere som lege. Ofrene var i alderen 41 til 93 år. 171 var kvinner og 44 var menn, opplyser Smith.

Hun er er dypt rystet over at drapene hans ikke vekket mistanke i så mange år. I over 20 år var Shipman en respektert lege i byen Hyde utenfor Manchester. Først i 1998 ble en annen lege bekymret fordi så mange av familielegens pasienter døde. Politiet så på saken, men konkluderte at det ikke var tilstrekkelig med bevis til å gå videre.

Noen måneder seinere ble etterforskninga gjenopptatt etter at en 81 år gammel enke døde. Datteren oppdaget at hun hadde endret testamentet og gitt alt til Shipman. Kvinnen ble gravd opp og undersøkt - og legen ble dømt for drapet. Han fastholdt sin uskyld, men juryen mente at han hadde heroin-drept 15 eldre kvinner i forbindelse med rutinekontroller.

I fjor fastslo en kommisjon at Shipman hadde 297 flere dødsfall blant sine pasienter enn det som ville vært normalt i løpet av en karriere på 24 år.

Dagens rapport som fastslår at Shipman har minst 215 liv på samvittigheten, vil ikke føre til ytterligere rettssaker. 56-åringen soner allerede 15 livstids-dommer uten mulighet for prøveløslatelse. Den endelige rapporten vil foreligge mot slutten av 2003, og vil forsøke å svare på hvorfor legen fikk holde på så lenge uten å bli oppdaget.

DOKTOR DØD: Harold Shipman er tidenes verste seriemorder i Storbritannia.