FORFATTER: Jørn Lier Horst, forfatter og tidligere politietterforsker. Fotro: Anders Grønneberg / Dagbladet
FORFATTER: Jørn Lier Horst, forfatter og tidligere politietterforsker. Fotro: Anders Grønneberg / DagbladetVis mer

Dødsmysteriene i Kristiansand:

- Avhengig av egenforklaringer eller tilståelser for å komme i mål

Politiet mener kvinnen (42) drepte faren sin i 2002 og eks-samboeren 12 år seinere. - Å etterforske hendelser så mange år tilbake i tid, er utfordrende, sier Jørn Lier Horst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere etterforskningsleder og forfatter Jørn Lier Horst har fulgt drapsetterforskningen i Kristiansand via mediene.

Han mener det så langt er vanskelig å se hva politiet legger til grunn for mistanken mot den 42 år gamle drapssiktede kvinnen.

- På generelt grunnlag vet man at store hemmeligheter kan være vanskelig å bære på over tid. Det som ofte fører til avsløringer i gamle drapssaker er at noen betrodde i kretsen rundt gjerningspersonen har ant eller visst noe, og gått til politiet med denne informasjonen, sier Lier Horst til Dagbladet.

Metoder

Det er ikke uvanlig at politiet i denne typen saker bruker utradisjonelle etterforskningsmetoder, ifølge Lier Horst.

- Metodene kan være avlytting, overvåking og også infiltrasjon i miljøet rundt den mistenkte, i et forsøk på å provosere fram nye opplysninger, sier han.

Han understreker at han ikke vet hvilke metoder politiet i Kristiansand har benyttet i sin etterforskning.

- Når politiet infiltrerer et miljø i håp om å få fram nye opplysninger, sender de inn en operatør som enten forsøker å få kontakt med den mistenke - eller personer han/hun kan ha betrodd seg til, forteller Horst.

- Det ligger i sakens natur at politiet vil holde etterforskningskortene sine tett til brystet i saker der denne typen etterforskningemetoder er blitt brukt, fortsetter Lier Horst.

Nye muligheter

Politiet i Kristiansand har siden april 2014 etterforsket saken som tirsdag førte til pågripelsen og drapssiktelsen av den 42 år gamle kvinnen.

Lier Horst forteller at en pågripelse åpner opp for ytterligere etterforskningsmulighetheter.

- Eksempler på dette er ransakelser og innhenting av elektroniske spor.

Agder-politiet har så langt ikke vært konkret på hva ved dødsfallet til 52-åringen i 2002, som gjør at de mistenker at 42-åringen også skal ha drept denne mannen - som var hennes egen far.

- Utfordringen når politiet skal etterforske en sak som strekker seg så mange år tilbake i tid, er at alt som måtte finnes av tekniske spor er borte. Det gjør det vanskelig å bevise at det er blitt begått en straffbar handling, og enda verre hvem som har gjort det. I slike saker er man helt avhengig av egenforklaringer eller tilståelser for å komme i mål, mener Lier Horst.

Den 42 år gamle drapssiktede kvinnen nekter straffskyld. Hun ønsker heller ikke å avgi forklaring for politiet. Hun ble i går varetektfengslet i fire uker.