Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avholdsfolket vil ha billig sprit

Avholdsfolket krever fornyelse og omlegging av norsk alkoholpolitikk: - Gjør brenne- vin billigere og øl dyrere!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette vil redusere smugling, svenskehandel, hjemmebrenning og ungdomsfyll, hevder avholdsbevegelsens øverste tillitsvalgte, Morten Jørgensen. Han er leder for Avholdsfolkets Landsråd.

Jørgensen får full støtte fra blant andre vin- og brennevinsimportøren Pål Atle Skjervengen.

150 kroner billigere

Forslaget innebærer at avgiften pr. alkoholenhet settes likt for alle alkoholtyper. Om den settes på samme nivå som dagens avgift på vin, vil 40 prosent brennevin bli ca. 150 kroner billigere pr. flaske.

En flaske øl vil derimot bli ca. 1,50 dyrere og en halvliter øl ca. 2,50 dyrere.

- Skal du gjøre noe med smugling og hjemmebrenning, må Polets priser på brennevin bli lavere. Og skal du gjøre noe med helgefyll og debutalder, må du gjøre noe med ølkonsumet, sier Jørgensen.
Forslaget er kjent i finanskomiteen og på regjeringshold, men reaksjonen derifra har foreløpig vært lunken.

- Det er ikke behov for flere restriksjoner og reguleringer. Det som trengs, er å gjøre restriksjonene effektive, sier Jørgensen.

Gir fra seg sjansen

Han mener at den antatt edruskapsvennlige sentrumsregjeringen er i ferd med å gi fra seg en historisk sjanse til å sette Ap og Høyre sjakk matt i alkoholpolitikken:

- Bondevik ga uttrykk for vilje til nytenkning i et intervju i vinter, men skyver problemene foran seg når det kommer til realiteter, sier Pål Atle Skjervengen.

- Og sosialminister Magnhild Meltveit Kleppas fremste bidrag har vært å styrke myten om avholdsfolket som mørkemenn, ved å foreslå giftmerking av flasker med alkohol, tilføyer Jørgensen.

Morten Jørgensen understreker at avholdsfolket de siste årene har forsøkt å markere seg som et politisk verksted i alkohol- og narkotikapolitikken. Avholdsfolkets Landsråd er for eksempel en av ytterst få norske organisasjoner som har kontor i Brussel.

- Man må være i Brussel for å kunne følge med i og forstå prosessene i EU, og vurdere konsekvensene for Norge, sier Jørgensen, som selv har skrevet master-oppgave om det europeiske vinmarkedet.
Jørgensens og Skjervengens sammenfallende analyse av utfordringene i norsk alkoholpolitikk er kort sammenfattet denne:

Verden omkring oss

- Innenfor EU fører tollmurenes fall til at markedet også tvinger fram en harmonisering av avgiftene på alkohol. Sverige, hvor brennevin er langt billigere enn i Norge, har varslet avgiftsendringer som kan føre til ytterligere prisreduksjon.

- Da nytter det ikke lenger for Norge å se på alkoholavgiften som utelukkende en finanspolitisk inntektspost på statsbudsjettet, sier de to.

- Det er ikke nødvendig verken å øke eller å redusere statens samlede inntekter fra alkoholavgiften, men det er nødvendig å endre profilen, og gjøre avgiftene mer målrettet.

- Det dominerende alkoholpolitiske problemet i Norge er fylla. Og skal vi gjøre noe med fylla, blir det umulig å føre videre vårt nåværende system der brennevin og hetvin beskattes mer enn dobbelt så mye pr. alkoholenhet som øl og rusbrus. I praksis gir dette en avgift på brennevin som er ti ganger så høy som på øl. Misforholdet øker ytterligere når vi justerer alkoholavgiftene på basis av prosenter, sier Jørgensen.

<B>BILLIGERE SPRIT:</B> Vin- og brennevinsimportør Pål Atle Skjervengen (t.v) og øverste leder for Avholdsfoket, Morten Jørgensen, vil ha fornyelse av alkoholpolitikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!