<strong>Tysk opprinnelse:</strong> En avdød, navngitt tysk nynazist skal ha vært sentral i bombeattentatet i København i 1992. Her demonstrerer nynazister fra Tyskland og andre nasjoner i Berlin i 2005. Foto: Gorm K. Gaare
Tysk opprinnelse: En avdød, navngitt tysk nynazist skal ha vært sentral i bombeattentatet i København i 1992. Her demonstrerer nynazister fra Tyskland og andre nasjoner i Berlin i 2005. Foto: Gorm K. Gaare Vis mer

Avhopper: - Nynazister sto bak bombedrap på dansk sosialist

Dansk politi gjenopptar etterforskingen av Søllerødgade-drapet i 1992

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 16.mars 1992 eksploderte en brevbombe i lokalene til Internationale Socialister i Søllerødgade 33 i København.  Den 29-årige småbarnsfaren Henrik Christensen, som åpnet brevet, ble drept momentant, og lokalene fullstendig knust.

21 år etter Nå letter svenske Kim Fredriksson (33), tidligere nynazist, sin samvittighet, og forteller det han mener mange andre i gruppa «Blood and Honour» visste om:

Det var nynazister i Danmark som sto bak drapet.

Det er danske Ekstrabladet som har intervjuet den tidligere nynazisten.

Til avisa forteller han at svenske og dansker møttes i Helsinborg i 2000 for å diskutere hvordan de skulle møte vold fra anti-rasister på venstresida.

Tysk nynazist På møtet deltok også den tyske nynazisten Marcel Schilf (den gang 19 år), som var sentral i oppbyggingen av det høyreekstreme miljøet i Danmark.

- Jeg husker at han sa «Kort og godt, gjør som vi gjorde i Danmark.» Jeg skjønte at han med det mente Søllerødgade-attentatet. I ettertid vet jeg at det var flere enn meg som visste at Marcel var involvert, sier Kim Fredriksson til Ekstrabladet.

Uoppklart Etter eksplosjonen i 1992 hadde politiet flere teorier. En gikk ut på at den avdøde selv skulle ha lagd bomben, og at den hadde gått av ved et uhell. En annen gikk på at det var et internt oppgjør på venstrefløyen.

Mistanken gikk likevel til slutt mot det høyreekstreme miljøet, uten at politiet klarte å sikte noen. Dermed har det eneste politiske attentatet i Danmark siden 2.verdenskrig ligget uoppklart til nå.

Tar opp saken I Danmark er det ingen foreldelse for drap, og Ekstrabladet kan i dag opplyse at politiet nå vil gjennoppta etterforskningen.

<strong>Norske flagg:</strong> Det var også nordmenn med da nynazistene marsjerte i Berlin i 2005. Foto: Gorm K. Gaare
Norske flagg: Det var også nordmenn med da nynazistene marsjerte i Berlin i 2005. Foto: Gorm K. Gaare Vis mer

Men Marcel Schilf, som også hadde en dom på seg for framstilling av sprengstoff, erd et for seint å innkalle til forhør. Han døde i 2001 av systisk fibrose.

Kim Fredriksson, som har tatt sjansen på å røpe hemmeligheten, bestemte seg også nylig for å bryte med nynazismen. I dag kaller han se seg selv for «demokrat».

Blood & Honour (B & H)

• Militant nynazistisk gruppe, som på 90-tallet hadde 50-60 «fulle medlemmer» i Skandinavia.
• Det skal ha totalt ha vært 2-300 aktive i det samme miljøet.
• Blant fiendene var sosialister, innvandrere, muslimer og homofile.
• Det var kontakt mellom «B & H» og nynazistgruppa «Combat 18» i England, og en dansk nynazist ble i 1997 dømt for å laget tre brevbomber for den britiske gruppa.
Kilde: Ekstrabladet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer