Avhopper tatt i Kina

Kang Byong-sop smuglet ut dette dokumentet om våpeneksperimenter på fanger i Nord-Korea. Han ble fanget på flukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kang Byong-sop (59) fikk sist måned fraktet ut dokumenter som bekrefter at regimet dreper politiske fanger ved å eksperimentere på dem med biologiske og kjemiske våpen, skriver britiske Daily Telegraph.

I går ble det kjent at Kang ble tatt til fange sammen med kona og sin yngste sønn (25) på grensa mellom Laos og Kina i januar. Da var imidlertid de hemmelige dokumentene smuglet ut fra Kina av Kangs eldste sønn.

- Familien hadde med seg mellom 6000 og 8000 dollar (40-55 000 kroner) for å bruke til å flykte når de ble arrestert ved grensa mot Laos, forteller Kim Sang-hun, en sørkoreansk menneskerettsaktivist som organiserte familiens flukt.

Uvisst

- I omtrent ti dager visste vi ikke hva som hadde hendt med dem, og var redd for at de var drept og ranet av grensevakter. Så hørte vi at de var fengslet i grensebyen Jing Hong. Det var for tre uker siden. Nå vet vi ikke hvor de er eller om de fortsatt er i live, sier han.

Ifølge Kim hadde sjefen for grensevaktene i regionen reist 16 mil fra basen sin i Jing Hong til den lille grenseposten der familien ble stoppet. Han tror ikke dette var en tilfeldighet, og mer enn antyder at kinesiske myndigheter var tilbudt «en betydelig belønning» for å finne Kang Byong-sop.

Eksperimenter på fanger

- Herr Kang er lett å kjenne igjen. Han går nesten dobbelt etter forhør i Nord-Korea. Ved ett tilfelle ble ryggen hans brukket, en annen gang ble han sluppet så han landet på hodet og brakk nakken, sier Kim Sang-hun.

De aktuelle dokumentene tok ingeniøren Kang fra en av Nord-Koreas største kjemiske fabrikker. Daily Telegraph har sett dokumentene, som har overskriften «overføringsbrev» og er hemmeligstemplet.

Dokumentene har navn, fødelsdato og -sted på en person. Videre står det: «Ovennevnte person overføres fra leir 22 i forbindelse med menneskelige forskø med flytende gass til kjemiske våpen».

Forsøkt kidnappet

Kim Sang-hun (70) hoppet av fra Nord-Korea som 14-åring, og bor i Sør-Korea. Han sier mange av flyktningene han har intervjuet forteller om eksperimenter på politiske fanger i stor skala som om det var allment kjent. Han fant det nærmest umulig å tro inntil han fikk overlevert dokumentene Kang Byong-sop hadde tatt.

Kangs eldste sønn Kang Seong-kuk hoppet av fra Nord-Korea for flere år siden. Etter at han smuglet dokumentene ut av Kina, ble han for to uker siden forsøkt kidnappet i Bangkok av det som kan ha vært Nord-Koreanske agenter.

På vei til en middagsavtale i den thailanske hovedstaden ble han grepet i armene av to menn med nordkoreansk aksent.

- Er du Kang Seong-kuk? Du må bli med oss, sa de. Han kjempet seg imidlertid løs, og unnslapp med skader i arm og ansikt.

Les også:

DOKUMENTET: Do Hee-Youn, generalsekretæren i en menneskerettskoallisjon for nordkoreanske flyktninger, viser fram dokumentet som angivelig avslører at Nord-Korea eksperimenterer med biologiske våpen på fanger.