STRENGT BEVOKTET: Den demilitariserte sonen er blant verdens mest bevoktede og minelagte områder. Her patruljerer soldater på sørkoreansk side. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB Scanpix
STRENGT BEVOKTET: Den demilitariserte sonen er blant verdens mest bevoktede og minelagte områder. Her patruljerer soldater på sørkoreansk side. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB ScanpixVis mer

Avhoppet nordkoreansk soldat: - Ble slått jevnlig

19-åringen krysset et av verdens mest bevoktede områder til fots.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En nordkoreansk soldat som i går tok seg over den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea til fots, har i avhør forklart at han jevnlig ble slått, og at han var desillisjonert overfor det nordkoreanske regimet. Det var årsaken til at han utsatte seg for livsfare ved å flykte, melder nyhetsbyrået AP.

Det tok 19-åringen ti dager å nå og krysse sonen, skriver den koreanske storavisa Chosun Ilbo.

Minelagt Den demilitariserte sonen (DMZ) er et av verdens mest bevoktede områder. Den 4 kilometer brede sonen markerer frontlinja mellom Nord og Sør da Koreakrigen sluttet i 1953, og er i praksis grensa mellom de to landene. Sonen er kraftig minelagt, bl.a. nettopp med tanke på å avskrekke avhoppere, og er sperret av med en rekke piggtrådgjerder og en mur som er opptil 8 meter høy.

En ikke navngitt talsmann for det sørkoreanske forsvarsdepartementet bekrefter overfor nyhetsbyrået Yonhap at soldaten har hoppet av. Nordkoreanske myndigheter har så langt ikke kommentert saken.

Den 19-årige soldaten krysset den såkalte sentrale østfronten i 08-tida i går lokal tid, uten at skudd ble avfyrt fra noen av partene. På sørkoreansk side meldte han seg for en grensevakt, og ble tatt inn til avhør mens historien hans ble sjekket, ifølge Reuters.

Over 26 000 flyktninger fra Nord har tatt seg til Sør siden krigens slutt, men ytterst få har maktet å ta seg igjennom DMZ; de fleste krysser den mindre bevoktede grensa mot Kina, og reiser til Sør via andre land.

Innstramminger Siden Kim Jong-un tok over som nordkoreansk leder i 2011, har antallet avhoppinger sunket kraftig som følge av innstramminger i vaktholdet. Ifølge Yonhap la Kims regime nylig ut enda flere landminer i DMZ. Hittil i år har 535 flyktninger ankommet i Sør, ifølge landets gjenforeningsdepartement.

Ifølge New York Times er dette første gang på tre år at en nordkoreansk soldat hopper av til Sør. I 2012 krysset en tjenestemann tre piggtrådgjerder og banket på ei soldatbrakkedør i sør. Samme år tok en annen soldat livet av to av sine overordnede før han flyktet.

I fjor svømte to nordkoreanske sivilie menn til ei sørkoreansk øy nær den omstridte havgrensa mellom de to landene.

Noe overraskende kunngjorde Nord i går at de vil sende tilbake to sørkoreanere - en 59-årig mann og en 51-årig kvinne - som holdes fanget. De vil bli overlevert ved grenseovergangen i landsbyen Panmunjom, og kan vente seg avhør i regi av eget lands myndigheter.

Samtidig sier Nord at de er villige til å holde samtaler med Sør - på betingelsen at sistnevntes felles militærøvelser med USA opphører. Sør har gjentatte ganger nektet å etterkomme kravet.