Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avhørene har begynt

I formiddag startet politiet på Geilo vitneavhør etter trippeldrapet. Politiet vil ikke kommentere kritikken om at de brukte lang tid før de gikk inn på åstedet og evakuerte ofrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GEILO(Dagbladet.no): Fem personer, deriblant den andre sønnen til de drepte og barnebarnet deres, var i underetasjen da Erling (61) og Ivanilda Tufto (51) og sønnen Christian Alexandri Tufto ble myrdet. I dag morges begynte politiet vitneavhørene for å få tegnet et bilde av hva som virkelig skjedde natt til søndag da de tre ble skutt og den 25 år gamle mannen som feiret bursdagen sin, tok sitt eget liv.

Men noe er allerede kommet ut: Nadia Houmid var førstehjelperen som snek seg opp trappen og fant de tre i vinterhagen. Til VG forteller hun at hun fant vennen Lars Henrik Haugerud på kjøkkenet.

Vennen, som nå ligger på Ullevål Sykehus, blødde fra skudd i magen, beinet og armene og skrek av smerte. Den 19 år gamle jenta tok sjansen på å bli på kjøkkenet for å hjelpe den dødelig sårede Haugerud, selv om hun ikke visste hvor den bevæpnede 25-åringen var.

Kritiserer politiet

Nadia fant et kjøkkenhåndkle og fikk stanset blodet. Hun varslet politiet om hva som var skjedd, samtidig som hun prøvde å holde Lars Henrik ved bevissthet.

I VG i dag retter Nadia skarp kritikk mot politiet. Til tross for at hun desperat ringte igjen og igjen for å få politiet til å komme inn i huset, ble bevæpnede politifolk stående på utsiden av huset i mellom én og halvannen time. Den ubevæpnede og sjokkerte jenta måtte selv forlate den sårede vennen og gå ut gjennom vinterhagen og møte politiet.

- Jeg ropte at politiet måtte skynde seg. Jeg fatter ikke at de kunne bruke så lang tid, sier hun.

Christian Alexandri Tufto (23), som var en av bestevennene til gjerningsmannen, døde sannsynligvis rett før politiet tok seg inn i huset.

I dag er det holdt minnesamlinger på flere skoler i Geilo og på Dr. Holms hotell, der Erling Tufto arbeidet.

«Nødvendige grep»

Politiet på Geilo er åpenbart godt forberedt på kritikken som nå kommer:

På pressekonferansen klokka 17 i går åpnet politiet med å gå gjennom det som skjedde frem til de gikk inn i huset der tre mennesker lå skutt. Før ett eneste spørsmål ble stilt om aksjonen, gikk konstituert lensmannsbetjent Petter Braaten langt i å forsvare seg:

- Vi kontaktet Ringerike og fikk bevæpningsordre. Vi fire som var tilgjengelige i distriktet, dro ut. Fire tjenestemenn i en sånn situasjon er ikke mye! sa Braaten.

- Det gikk noe tid før vi kom frem på åstedet. I kjelleren var fem personer, og i første etasje var det en som trengte førstehjelp. For oss var det vanskelig å slå fast om gjerningsmannen var i huset eller i området, eller om han hadde forlatt stedet. En person bevæpnet med AG 3 er en formidabel trussel, vi måtte ta de nødvendige grep for å være sikre på å komme uskadet frem, sa Braaten og la uoppfordret til:

- Det ble nok følt som veldig lang tid av personene inne i huset.

Mens polititjenestemennene sto bevæpnet på utsiden av huset med skuddsikre vester, satt de livredde menneskene i kjelleren uten å vite hvor 25-åringen var og om de ville bli skutt.

Dét visste heller ikke politiet.

Vil ikke forklare

Presseansvarlig i saken, politiadjutant Gunn Iren Midtbø ved Nordre Buskerud politidistrikt, vil i dag ikke kommentere kritikken som har kommet mot politet.

- Jeg vil ikke si noe utover det som ble sagt i går.

- Kan du forklare hvordan politiet tenker i en slik situasjon? Det satt fem mennesker i huset, inkludert et lite barn?

- Jeg ønsker ikke å kommentere noe utover det som Braaten sa i går, gjentar Midtbø.

Klokka 16 orienterer lensmannen om hvor langt politiet er kommet i etterforskninngen.

INGEN KOMMENTAR:</B>Politiadjutant Gunn Iren Midtbø fra Nordre Buskerud politidistrikt fotografert på pressekonferansen på Geilo søndag ettermiddag, i forbindelse med trippeldrapet sent lørdag kveld.
INNRØMMER.Konstituert lensmann Petter Braaten (t.h.) i Hol medgår at tida nok føltes lang for de som befant seg på åstedet. Her i samtale med en av Kripos-teknikerne som søndag ettermiddag startet undersøkelser ved huset der tre mennesker ble skutt og drept sent lørdag kveld.
Hele Norges coronakart