Avhører 5-6 somaliere etter trikkedrapet

- Personene kan passe gjerningsmannsprofilen, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet avhørte i formiddag 5-6 personer fra det somaliske miljøet i Oslo, men har foreløpig ikke pågrepet noen antatt gjerningsmann etter knivdramaet på Bislett tirsdag ettermiddag.

- Disse personene har status som vitner, og vi er interessert i å sjekke dem ut, sa politioverbetjent Finn Abrahamsen på en pressekonferanse i formiddag.

Flere av vitnene fra trikken mener at de har sett mannen før.

- Ja, noen mener de hadde sett mannen tidligere ulike steder i byen.

Etterforskningen retter seg mot det somaliske miljø, mot folk som har vært til psykiatrisk behandling og mot personer som tidligere er registrert hos politiet.

Så langt er resultatet negativt. Abrahamsen er imidlertid trygg på at mannen ikke er kommet seg ut av landet.

- Jeg vi regner med at gjerningsmannen ikke er i en tilstand der det hadde vært mulig for ham å dra til utlandet, sier Abrahamsen.

Video-opptak

Politiet har fingeravtrykk fra kniven og bilen, men er ikke ferdig med å analysere disse. Det kan også være biologiske spor i bilen, men en analyse av disse vil ta enda lenger tid.

- Analyser av fingeravtrykk er et møysommelig arbeid, og vil nok ta litt tid. Vi har ikke sjekket de opp mot asylregistret enda, sier Abrahamsen.

I tillegg sitter politiet også på videoopptak, som gir en viss idé om gjerningsmannens utseende. Dette er hentet fra butikken Glasmagasinet på Stortorvet.

- Dette opptaket er gjort av et innendørskamera, og vi har derfor ikke et klart bilde av ham. Men man kan skimte mannens profil.

Vil ha tips fra somaliere

Politiet har fått mange tips fra publikum etter det brutale knivdrapet i går, men ingen konkrete vitneobservasjoner har blitt gitt om hvor mannen kan befinne seg.

- Vi vil oppfordre somaliere spesielt til å gi oss tips, og vise at de er en del folket, sa Ambrahamsen.

Politiet hevder de ikke har identiteten på gjerningsmannen, og det er uklart hvordan de vet at mannen er fra Somalia. Abrahamsen ville ikke svare på spørsmål fra en reporter om hvordan en somalier ser ut.

- Det vil jeg ikke si. Du får komme deg ut i byen, svarte han.

I natt sjekket politiet ut ulike hospitser og leiligheter hvor kjente somaliske kriminelle har tilhold. Ved 18.30-tiden tirsdag ble talsmann Said Farah i Somalisk Velferdsforening bedt av politiet om å komme ned til foreningens møtelokaler slik at politiet kunne få snakke med folk, skriver VG.

- Politiet var innom, men det er vanskelig å finne noen uten navn. Hvis vi får et bilde skal vi lokalisere ham. Det somaliske miljøet er gjennomsiktig og vi har bra oversikt, sier Farah

Livstruende

Onsdag morgen var tilstanden fremdeles livstruende for en 38 år gammel kvinne som ble stukket i brystet. Ved Ullevål universitetssykehus får NTB opplyst at tilstanden har forbedret seg noe gjennom natten.

Tilstanden til en 55 år gammel mann var alvorlig og ustabil onsdag morgen.

En 23 år gammel mann fra Skien ble drept i trikkedramaet og ytterligere tre andre passasjerer ble skadd, deriblant en politietterforsker ved voldsavsnittet i Oslo.

Ventet forgjeves

23-åringen var på vei for å møte kjæresten og to venninner da han ble stukket ned på trikken. Til Dagbladet forteller vennene til 23-åringen at de skulle møte ham ved 17-tiden, men at han aldri kom. De ble veldig redde for at noe var skjedd med ham, og begynte å lete rundt i området. Til slutt reiste de opp til Ullevål universitetssykehus der de fikk den fryktelige beskjeden om at 23-åringen var drept.

Seint tirsdag kveld kom kjæresten tilbake til åstedet ved Bislet bad, og la ned en gul rose og en siste hilsen:

«Du gikk bort altfor tidlig, jeg sto her og ventet på deg, min elskede og vil alltid gjøre det. Jeg hater han som drepte deg og vil du skal komme tilbake. Jeg elsker deg...»

TROR PÅ OPPKLARING: - Vi håper på oppklaring så snart som mulig. Helst i dag, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen.