Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avhører barnevernet, helsetjenesten og skolevesenet etter 13-åringens dødsfall

Politiet utelukker ikke flere siktelser.

FUNNET DØD: Ei 13 år gammel jente ble funnet død i en hytte på Beitostølen på nyttårsaften. Hennes mor i 40-åra er siktet for grov omsorgssvikt etter dødsfallet. Politiet undersøker også hvordan jenta er blitt fulgt opp av det offentlige. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FUNNET DØD: Ei 13 år gammel jente ble funnet død i en hytte på Beitostølen på nyttårsaften. Hennes mor i 40-åra er siktet for grov omsorgssvikt etter dødsfallet. Politiet undersøker også hvordan jenta er blitt fulgt opp av det offentlige. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet etterforsker for fullt etter at ei 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften.

Mor er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge, og for å ha unngått å gi nødvendig hjelp. Innlandet politidistrikt ville onsdag varetektsfengsle mora i fire uker, men kvinnen ble løslatt.

Det springende punkt for politiet og retten er hvorvidt moren burde ha gjort mer for å hjelpe datteren. Retten er enig i politiets siktelsesgrunnlag, men mente det ikke var fare for bevisforspillelse ved vitnepåvirkning.

Undersøker det offentlige Selv om mor ikke ble fengslet, opprettholder politiet siktelsen mot kvinnen i 40-åra. Etterforskningen av henne pågår fortsatt for fullt. Politiet utelukker heller ikke at det kan komme flere siktelser etter 13-åringens dødsfall.

- Nå foretar vi vitneavhør, først og fremst av offentlige instanser. Både barnevern, skolevesen og helseinstitusjoner avhøres av politiet. Dette er først og fremst for å hente inn informasjon, sier kommunikasjonssjef i Innlandet politidistrikt Kari Anne Dobloug til Dagbladet.

- Det er ikke slik at vi vil sikte noen over natta, men nå driver vi med informasjonsinnhenting og vurderinger av om det kan ha skjedd noe straffbart, sier hun.

Innlandet politidistrikt bistås av politiet i Asker og Bærum og Kripos i etterforskning. Det er en stor etterforskning som fortsatt pågår.

Den foregår både i Øystre Slidre kommune, der jenta ble funnet død og i Asker og Bærum, der jenta vokste opp og hadde skolegangen sin fram til hun og mora flyttet til Beitostølen i Øystre Slidre etter høstferien i fjor.

Dattera ble innlagt på sykehus for spiseforstyrrelser 31. desember 2014. Ett år etter døde hun. I tida fram mot dødsfallet hadde dattera truet med å skade seg selv dersom hun ble lagt inn igjen. Politiet vil undersøke hvordan jenta er blitt fulgt opp av skole, helsevesen og barnevern.

Både barnevernet i Bærum, Valdres og Oslo ble varslet med bekymringsmeldinger om jenta. Leder for barnevernet i Bærum, Børge Tomter, har sagt til Dagbladet at de ikke hadde langvarig eller vedvarende kontakt med familien. Ifølge Budstikka skal barnevernet ha mottatt en bekymringsmelding fra helsevesenet.

Ennå ikke avhørt Selv om mor ble vurdert frisk nok til å avgi forklaring under onsdagens fengslingsmøte, er hun fortsatt ikke avhørt av politiet. Politiet har tidligere sagt de har ønsket å avhøre mor så fort som mulig, men foreløpig er det ikke avtalt noe tidspunkt.

- Vi har en uformell dialog med hennes forsvarer, men det er ennå ikke satt noe tidspunkt. Det vil bli avhør av mor, men vi vet ikke tidsplan, sier Dobloug.
Grunnlaget for fengsling i onsdagens fengslingsmøte var blant annet at politiet så fare for bevisforspillelse ved påvirkning av vitner. Re

VIL AVHØRE: Politiadvokat Mari Lauritzen Hasle og kvinnens forsvarer Aasmund Olav Sandland hilser på hverandre under onsdagens fengslingsmøte. Politiet vil avhøre Sandlands siktede klient.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL AVHØRE: Politiadvokat Mari Lauritzen Hasle og kvinnens forsvarer Aasmund Olav Sandland hilser på hverandre under onsdagens fengslingsmøte. Politiet vil avhøre Sandlands siktede klient. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Da den siktede mora i 40-åra ble løslatt, reiste hun hjem til nærmeste familie i Bærum kommune. Kvinnens nærmeste familie har ingen forklaringsplikt i saken, og politiet har foreløpig ikke avhørt dem.

- Vi er i kontakt med familie om å gjennomføre avhør. De er også i en spesiell situasjon med mye sorg, sier hun.

Venter på obduksjonsrapport Et av de sentrale spørsmålene i etterforskningen er hvorvidt mor burde forstått hvor alvorlig datterens situasjon var. Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at 13-åringen døde som følge av avmagring.

Selv hevder moren at datteren var i god form helt fram til hun kollapset om kvelden nyttårsaften. Politiet mener derimot at den alvorlige avmagringen datteren led av på dødstidspunktet, må ha utviklet seg over tid, og at moren derfor måtte skjønne at hun burde ha ytt mer hjelp. Dette underbygges av en rekke tekstmeldinger hun sendte i tida før dødsfallet.

«(...) hvor det framgår klart at siktede var godt kjent med datterens tilstand, men likevel unnlot å søke adekvat hjelp fra det offentlige hjelpeapparatet, noe hun etter omstendighetene åpenbart hadde plikt til», skriver tingrettsdommer i Gjøvik tingrett, Christine Fossen i kjennelsen.

Den endelige obduksjonsrapporten etter dødsfallet er imidlertid ikke klar ennå, og blant det som skal avklares er dødstidspunktet.

- Dette er noe vi jobber videre med, sier Dobloug til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media