BOR PÅ MALTA: Den påståtte mentoren til Anders Behring Breivik, Paul Ray, flyttet til Malta etter at han fikk trøbbel med britisk politi. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BOR PÅ MALTA: Den påståtte mentoren til Anders Behring Breivik, Paul Ray, flyttet til Malta etter at han fikk trøbbel med britisk politi. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Avhører Breiviks påståtte mentor

Den britiske høyreekstremisten Paul Ray skal til Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sitt manifest beskriver Ander Behring Breivik sin mentor, tempelridderen Richard Lionheart (Rikard Løvehjerte).

- Etter å ha hatt denne mørke skyen hengende over meg i fire uker, siden disse grusomme forbrytelsene ble begat, har jeg ikke noe annet alternativ, sier Paul Ray til Dagbladet.

Hevdet Paul Ray var mentoren
I sommer ble det hevdet fra kilder i det britiske høyreekstreme miljøet at britiske Paul Ray er denne mentoren. Han blogger under navnet Lionheart og er tidligere medlem av den høyreekstreme organisasjonen English Defence League.

Dagbladet kjenner til at Paul Ray var i kontakt med Oslo-politiet på fredag.

På vei til Oslo
Nå reiser han til Norge for å la seg avhøre, og har fått dekket reisen av politiet.

- Han tok selv kontakt på telefon, og sa at han gjerne ville bli avhørt. Han ønsker å bli sjekket ut av saken. Han vil bli avhørt en av de nærmeste dagene, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Ray deler ideologi med Breivik, han har selv lagt planer om en kamp mot islamiseringen av Europa, og har sammen med to kjente, fryktede og voldelige islamhatere varsler en kamp med våpen i hånd.

- Jeg har ikke noe å skjule, og har ingen forbindelse til Breivik — utover at han selv har pekt meg ut, hevder briten, som likevel innrømmer at han forstår politiets interesse.

- Har han forklart seg om sin kontakt med islamkritiske miljøer?

- Det har han ikke snakket om i avhør, sier Breiviks forsvarer Geir Lippestad til Dagbladet. Breivik har forklart seg lite om hva han har gjort i tida før terrorangrepene.