Avhører familie etter barnedrap

Politiet vil varetektsfengsle drapssiktet kvinne i fire uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien og vennene til den drapssiktede småbarnsmoren i Ringsaker satt søndag i avhør hos politiet i Hedmark.

Den 24 år gamle kvinnen skal framstilles for varetekt i Hedmarken tingrett mandag. Kvinnen er siktet for forsettlig drap og forsøk på forsettlig drap på sine barn. Ifølge politiet skal det imidlertid ikke avholdes nye avhør av kvinnen før tirsdag.

- Vi har foretatt avhør av den siktedes familie og omgangskrets, men vil ikke avhøre kvinnen før etter fengslingsmøtet, opplyser informasjonskonsulent Kari-Anne Dobloug i Hedmark politidistrikt til N

Også det kommunale hjelpeapparatet er involvert i kjølvannet av siktelsen mot kvinnen.

Spesielle tilbud er rettet mot kvinnens tidligere samboer, som er far til barna, og til kvinnens foreldre.

Hva som er kommet fram under avhørene, kan ikke politiet gå ut med.

Nekter straffeskyld

Den 24 år gamle kvinnen er plassert på Bredtveit fengsel i Oslo. Hun nekter straffskyld, men har gått med på å avgi forklaring til politiet. Hennes forsvarer, advokat Magnulf Aurvåg, har hatt kontakt med henne gjennom helgen.

 VARETEKT:  Mandag blir den barnedrapssiktede kvinnen fra Ringsaker framstilt for varetektsfengsling. Bildet av lensmann Thor Haugen og politiadvokat Barbro Marie Røkenes ble tatt under fredagens pressekonferanse. Foto: Lise Åserud, Scanpix.
VARETEKT: Mandag blir den barnedrapssiktede kvinnen fra Ringsaker framstilt for varetektsfengsling. Bildet av lensmann Thor Haugen og politiadvokat Barbro Marie Røkenes ble tatt under fredagens pressekonferanse. Foto: Lise Åserud, Scanpix. Vis mer

Politiet vil begjære fire ukers varetekt under fengslingsmøtet, som trolig vil gå for lukkede dører.

Først etter fengslingsmøtet vil politiet be domstolen om at det oppnevnes psykiatrisk sakkyndige som skal vurdere 24-åringens helsetilstand.
La ut bilder av død sønn
Barnet som kvinnen er siktet for å ha drept, ble født i 2004. Han døde hjemme på Ringsaker våren 2005 etter å ha vært innlagt på Ullevål universitetssykehus.

Grunnlaget for siktelsen for forsøk på forsettlig drap er også flere innleggelser med de samme symptomene for det andre barnet - kramper og kvelningssymptomer. Etter at dette barnet ble plassert i beredskapshjem i september i år, skal symptomene ha opphørt.

Det lokale politiet i Hedmark får bistand fra tekniske eksperter fra Kripos i etterforskningen. De vil blant annet gå gjennom beslag som er foretatt hjemme hos kvinnen. Blant annet skal en datamaskin ha blitt beslaglagt. Kvinnen opprettet en minneside for den døde sønnen på internett hvor hun blant annet har lagt ut bilder av sønnen som var tatt etter at han døde.


Lettet far
Faren til de to barna og tidligere samboer med den siktede kvinnen skal etter hvert ha blitt mistenksom overfor kvinnen. Hun var alene med barna hver gang de fikk anfall, sier barnefarens advokat, Jostein Løken.

Faren skal i fortrolige samtaler med helsepersonell ha uttrykt sin bekymring for barnas mor.

- Han ville så nødig tro det, men følte en lettelse når han opplevde at de delte hans mistanke, sier Løken til VG.

Det skal likevel ikke ha vært ham, men medlemmer fra kvinnens egen familie som koblet barnevernet inn i saken.


- Ukjent med Münchhausens syndrom
En av politiets teorier skal være at kvinnen kan lide av det sjeldne Münchhausens syndrom, som betyr at foreldre skader barna sine for å få oppmerksomhet selv. Dette var derimot opplysninger som skal være helt ukjente for kvinnens forsvarer.

- Jeg forutsetter at politiet konfronterer meg med dette hvis det blir et sentralt spørsmål i etterforskningen, sa advokat Magnulf Aurvåg til NTB lørdag. (NTB).