Avhører mistenkt bombemaker

Magdy el-Nashar er arrestert i Kairo og blir nå avhørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den ettersøkte egyptiske biokjemikeren Magdy el-Nashar (33) ble i går kveld pågrepet på Kairo internasjonale flyplass, melder CNN. Andre medier melder at han ble arrestert først i dag tidlig i en bydel utenfor den egyptiske hovedstaden.

ABC News skriver at egyptiske sikkerhetsagenter allerede har begynt avhørene med britiske agenter til stede.

Etterlyst verden over

Politiet har tidligere uttrykt at de anser det som sannsynlig at flere terrorangrep er under planlegging, og det er derfor presserende å finne ut om nettverket har tilgang på flere ferdigstilte bomber. Politiet håper el-Nashar kan gi dem svar på dette.

I en uttalelse fra britisk politi i ettermiddag skriver de at de er oppmerksomme på arrestasjonen i Kairo, men at de ikke vil kommentere hvem de avhører i forbindelse med etterforskningen.

- Dette er en etterforskning som utvikler seg raskt i mange retninger, og noen har internasjonale forgreininger, uttaler London-politiet.

Forsvant for to uker siden
El-Nashar tok en doktorgrad i kjemi ved universitetet i Leeds i mai, men er ikke sett på campus siden tidligere denne måneden. Britisk politi mistenker ham for å ha produsert de fire London-bombene og har etterlyst ham over hele verden. Pågripelsen kommer etter en stor aksjon som involverte FBI, Interpol og andre lands polititjenester, skriver The Daily Telegraph.

Et av Leeds-hjemmene som ble ransaket tirsdag tilhørte el-Nashar, og det var der politiet valgte å sprenge seg inn ved hjelp av en kontrollert eksplosjon. De fant sprengstoff under de seks husransakelene i Leeds, og dette settes i sammenheng med London-bombene.

Ifølge naboer forlot egypteren nylig landet på grunn av visumtrøbbel, men universitetet skriver i en pressemelding at biokjemikeren fikk fornyet visumet tidligere i år, og at han var på jobbjakt i Storbritannia da han plutselig forlot landet for to uker siden.

Politiet tror en britisk-pakistansk hovedmann med al-Qaida-kontakter skal være hjernen bak terrorangrepene, og den arresterte egypteren skal ha vært i direkte kontakt med ham. Britisk politi tror de kommende dagene vil avdekke en rekke koblinger mellom terroraksjonen og al-Qaida, og omfattende etterforskning pågår i Pakistan for å finne ut hva flere av selvmordsbomberne gjorde under sine besøk der for kort tid siden.


Etterlot gravid kone
 

El-Nashar kom til Leeds oktober 2000. Ifølge britiske medier skal han ha leid ut en leilighet til selvmordsbomberen Lindsey Germaine som er født på Jamaica, men britisk statsborger. Germaine som var den siste terrorbomberen som ble identifisert, etterlater seg en gravid kone.

FBI etterforsker el-Nashars opphold ved universitetet North Carolina State der han studerte kjemi førstesemesteret i 2000.

- Jeg kan bekrefte at en student ved det navnet studerte hos oss da. Vi har samlet inn papirene vi har på ham i vente av at FBI skal be om dem, sier universitetstalsmann Keith Nichols til nyhetsbyrået AP.

TATT I EGYPT: Magdy el-Nashar (33) sitter nå i avhør i Kairo.
EVAKUERTE NABOLAG: 600 personer måtte forlate sine hjem da britisk politi raidet 6 boliger i Leeds tirsdag. Hjemmene til selvmordsbomberne og den antatte bombemakeren ble ransaket.