Avhøres i dag

Mulla Krekar frykter at han skal bli en del av et internasjonalt spill om Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har gitt 89 norske intervjuer. I dag fortsatte avhørene hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Mulla Krekar frykter han blir brukt i det politiske sluttspillet om krig i Irak. Nå håper han all medieoppmerksomheten legger press på norske myndigheter, slik at det norske rettssystemet gir ham den sikkerheten han har krav på.

- Han er avhengig av at det norske rettssystemet fungerer, sier hans forsvarer, advokat Brynjar Meling til NTB.

Politisk spill

Krekar og hans forsvarer frykter at han er en viktig del av det internasjonale spillet om Irak. Meling viser blant annet til at USAs utenriksminister Colin Powell skal levere materiale til FNs sikkerhetsråd onsdag.

- Vi har hele tiden hevdet at dette er et internasjonalt spill som norske myndigheter er en del av, sier Meling. Mandag morgen var Krekar tilbake i avhør hos PST. Avhørene vil fortsette hele uken, opplyser Meling.

- Vi forholder oss til denne framdriften, sier Meling kort.

Utvisning

Samtidig som politiets sikkerhetstjeneste avhører mullah Krekar, vurderer Utlendingsdirektoratet (UDI) utvisning av kurderen. I følge Verdens Gang er PST med på å sinke denne behandlingen.

Advokat Meling vil ikke kommentere denne påstanden. Men han legger ikke skjul på at behandlingen av Krekar-saken har gitt grunn for bekymring fra starten av.

- Vi har vært bekymret for hvordan Norge først har latt være å behandle Krekar-saken. Nå stiller vi oss åpne for hva som kan skje, sier Meling. UDI vil heller ikke kommentere om Krekar-saken har blitt forsinket.

- Dette er en kompleks og vanskelig sak, og det er for tidlig å si noe om når den er ferdigbehandlet, sier fungerende informasjonssjef Karenina Kriszat i UDI.

(NTB)

<B>AVHØRES: Mulla Krekar brukes av USA til å vise forbindelsen mellom Iraks diktator Saddam Hussein og al-Qaida-nettverket.