Donald Trump:

Avhøres: - Ikke fornøyd

Donald Trump avhøres onsdag av statsadvokaten i New York. Ifølge USA-ekspert Eirik Løkke kan saken skade Trump, men kanskje ikke så mye som man skulle tro.

IKKE FORNØYD: USA-ekspert Eirik Løkke mener USAs tidligere president Donald Trump ikke er fornøyd med verken FBI-ransakelsen av Mar-a-Lago eller at han må vitne i New York. Foto: David 'Dee' Delgado/Reuters/NTB
IKKE FORNØYD: USA-ekspert Eirik Løkke mener USAs tidligere president Donald Trump ikke er fornøyd med verken FBI-ransakelsen av Mar-a-Lago eller at han må vitne i New York. Foto: David 'Dee' Delgado/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- For alle andre kandidater enn Trump ville dette åpenbart vært diskvalifiserende og slutten på den politiske karrieren. Det ville nært sagt alle Trump-skandalene for andre politikere, sier Civita-rådgiver og USA ekspert Eirik Løkke til Dagbladet.

- Jeg tipper han ikke er fornøyd, legger Løkke til.

Onsdag nektet Trump å svare på spørsmål da han var i avhør hos statsadvokaten i New York. Dette fordi at han har rett til å ikke forklare seg, og at han mener at han ikke har gjort noe galt, opplyser han i en uttalelse.

- En gang spurte jeg «hvis du er uskyldig, hvorfor nekter du å svare?». Nå vet jeg svaret på spørsmålet. Når familien din, firmaet ditt og alle menneskene i din omgangskrets har blitt mål for en ubegrunnet, politisk motivert heksejakt støttet av advokater, påtalemyndigheter og fake news media, har du ikke noe valg, sier han i uttalelsen, ifølge Reuters.

Statsadvokat Letitia James har tidligere etterlyst det hun mener er viktige og nødvendige dokumenter i etterforskningen av Trumps forretningspraksis, noe den tidligere presidenten nekter å overlevere.

Statsadvokaten mener blant annet at Trumps eiendomsimperium har blåst opp eiendomsverdier for å kunne få nye lån.

Siden Trump ikke har levert dokumentene innenfor fristen, som var satt til 31. mars, krever James at Trump blir ilagt en bot på 10 000 dollar per dag fram til overlevering.

VALGKAMP?: Donald Trump publiserte tirsdag 9. august en kryptisk video på sitt sosiale medium Truth Social. Videoen kan minne om en valgkampanjevideo. Vis mer

- Ikke nødvendigvis kritisk

Ifølge Løkke er det som kommer fram under avhøret essensielt for hvor mye saken kan skade Trump.

- Det avhenger litt av hva som kommer ut av vitnemålet. At han må vitne i seg selv - med tanke på alt det andre han er borti - er ikke nødvendigvis så kritisk for ham, sier USA-eksperten.

Løkke peker på at etterforskningen har kommet langt når de velger å hente inn USAs tidligere president til avhør, og at dersom Trump-imperiet blir dømt for uriktige eiendomsvurderinger kan han risikere fengsel.

Etterforskningen til James kan ikke utløse siktelse for kriminelle forhold, skriver New York Times. Men informasjonen som kommer frem i avhøret kan blåse nytt liv i en etterforskning av kriminelle forhold som Manhattan District Court har hatt løpende for samme forhold, skriver den amerikanske storavisen.

- Risikoen for Trump under selve etterforskning, den er stor, sier Løkke og legger til:

- Han risikerer straffeforfølgelse, i verste fall fengselsstraff. Det republikanske partiet og Trumps tilhengere kan sutre så mye de vil, men blir han etterforsket, siktet og straffet av rettsvesenet i USA så har det betydning.

- Mørke tider

Mandag kveld ble feriehuset til Trump i Florida - som han brukte som et «annet Hvite hus» under sitt presidentskap - Mar-a-Lago ransaket av FBI-agenter.

- Dette er mørke tider for landet vårt når mitt vakre hjem i Mar-a-Lago nå beleires, ransakes og okkuperes av en stor gruppe FBI-agenter. Dette har aldri før skjedd med en president i USA, skrev Trump i en uttalelse.

Mar-a-Lago, Trumps luksuseiendom i Florida, ble ransaket av FBI-agenter. Video: AP Vis mer

Løkke peker på at Trump er under press fra flere kanter. Både fra statsadvokaten i New York, 6. januar-komiteen og i delstaten Georgia - hvor Trump etterforskes for forsøk på valgpåvirkning etter presidentvalget i 2021.

USA-eksperten mener Trump ikke nødvendigvis taper på etterforskningene blant sine største tilhengere.

- Trump er en unik kandidat. Og for den politiske kjernen - det så vi med FBI-raidet i Florida - har det ikke så mye å si. Spørsmålet er de som står på vippen vil støtte ham.

Demokratene ønsker Trump

Trump har flere ganger hintet om at han vil stille som Det republikanske partiet sin presidentkandidat i 2024. Løkke tror Demokratene, med sittende president Joe Biden, ønsker Trump velkommen som motkandidat.

- Trumps politiske motstandere har lite imot at Trump stiller i 2024. Det er ingenting som mobiliserer demokratene så mye Trump. Joe Biden vant også fordi han ikke var Trump, sier Løkke.

- «Ulv, ulv»-følelse

USA-kjenner og statsviter Hilmar Langhelle Mjelde ved forskningsinstituttet NORCE mener New York Times - som kaller risikoen etter avhøret «uvanlig høy» - tar hardt i sin omtale av saken.

- Beklager, men jeg får litt «ulv, ulv»-følelsen av dette. NY Times omtaler dette som et mulig vendepunkt – men hvor mange mulige vendepunkt for Trump har ikke media skrevet om siden 2015? Fra kontroversielle uttalelser til Russland-etterforskningen til alt som skjer i disse dager, men Trump har ikke blitt holdt ansvarlig en eneste gang enda, med unntak av velgerne i 2020-valget, skriver han i en SMS til Dagbladet.

KRANGEL: På morgenen 6. januar skal tidligere president Donald Trump ha hatt en svært opphetet telefonsamtale med daværende visepresident Mike Pence. Video: AP Vis mer

Mjelde peker på at Trump står sterkt i flere av sakene.

- I hver av disse sakene tror jeg Trump har nokså godt kort på hånda, fordi det er så politisk sensitivt å gå etter en ekspresident juridisk, og Trump har alltid visst å beskytte seg selv, skriver han og legger til:

- Om noe har de siste 24 timene vist hvor fullstendig det republikanske partiet står bak ham.

Mjelde sammenlikner Italias tidligere president Silvio Berlusconi og Trump.

- Det er nærmest et definerende trekk for såkalte «sterke menn» som Trump at de stadig sitter nesten i saksa. En åpenbar parallell er Silvio Berlusconi – men han kom tilbake politisk gang på gang

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer