Avhøres om Ørje-drapet

ØRJE/KARLSTAD (Dagbladet): To profilerte norske nynazister ble i går formiddag tatt av svensk politi for det brutale ranet mot Halden sparebank. Mennene ble straks koblet opp mot drapet på Marit Ødegaard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to er nå siktet for grovt ran og brudd på våpenloven.

Dagbladet får bekreftet at Halden politidistrikt nå skal avhøre de to nynazistene om mordet på Marit Ødegaard.

Etter en intens jakt i formiddagstimene ble de to pågrepet på svensk side av grensa. De er begge kjent av politiet fra det nynazistiske miljøet.

Sjekkes opp

- Nå, i startfasen av etterforskning av drapet, har vi ingen konkrete koplinger mellom de to sakene. Men de som er pågrepet for ranet skal selvsagt nå sjekkes opp mot drapsaken. I og med at vi har to store krimnalsaker i samme strøk, på samme dag, så må vi selvsagt sjekke dette, sier konstituert lensmann Arve Jensen ved Marker og Rømskog lensmannskontor.

Dagbladet får bekreftet at norsk politi tidlig i går formiddag tok kontakt med politiet i Värmland for å sjekke eventuelle forbindelser mellom ranet og drapet.

De to nordmennene er fremdeles ikke avhørt av politiet i Norge, men de har begge sagt ja til å bli utlevert. Dagbladet får bekreftet at politiet i Halden så fort som mulig vil avhøre de to - også om drapet på Marit Ødegaard.

Dømt for drapsforsøk

Den ene av de ranssiktede er tidligere dømt for drapsforsøk. men dommen er ikke rettskraftig. Den andre er nylig dømt for en voldepisode mot en mann av utenlandsk opprinnelse i februar 1998.

De to ble ranerne ble pågrepet klokka 11.45 av en svensk hundepatrulje, som tilfeldigvis hadde fått beskrivelsen av bilen. De siktede prøvde å stikke unna, men kolliderte med en annen bil. Like øst for Grums i Värmland, tolv mil fra grensa, overga de seg uten dramatikk.

Politiet forteller at det ble funnet en AG3 og en havsagd hagle i bilen, men ingen kunne i går kveld bekrefter overfor Dagbladet om ranspengene er funnet. De er nå siktet for grovt ran og brudd på våpenloven. Politikilder sier til Dagbladet at de to våpnene nå sannsynligvis skal sendes til videre laboratorie-undersøkelser ved Kripos i Oslo.

- Politiet har nevnt at norsk politi har snakket om drapet, sier kammaråklagare Susanne Widlund i Karlstad til Dagbladet.

Halden sparebanks fillial ble ranet av en maskert mann med dobbeltløpet hagle ved 09.00-tiden i går morges. Raneren truet en av de to ansatte. Ranerne skal ikke med seg et stort beløp - i underkant av 100000 kroner. Sannsynligvis satt den andre siktede og ventet i en bil på utsiden av banken. Dette var en grå-grønn stasjonsvogn med svensk registrering.

PRØVDE Å STIKKE: De to ranerne ble pågrepet klokka 11.45 av en svensk hundepatrulje. De prøvde å stikke, men kolliderte med en annen bil. Like øst for Grums i Värmland, tolv mil fra grensa, overga de seg uten dramatikk.