Avhøres på hemmelig sted

Al-Qaidas dødeligste agent, og mannen som dro kniven over strupen på journalist Daniel Pearl holdes av CIA på hemmelig sted. - Vi har satt ham under «tilbørlig press», opplyser CIA. Kanskje vet han hvor Osama er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

 • al-Qaida-topp arrestert
 • Farligere en Osama bin-Laden
 • Hjernen bak terroren

  Khalid Shaikh Mohammed koples til nesten alle terrorangrep fra al-Qaida de siste fem årene. CIA mener han er organisasjonens dødeligste agent.

  De amerikanske agentene var på plass allerede da pakistansk politi arresterte ham tidlig lørdag morgen, og etter få timer ble Mohammed overlevert til CIA. De har ført ham ut av Pakistan, men han skal ikke være i USA. Hvor han holdes er hemmelig.

  Mannen med 60 ulike identiteter og like mange pass, klarte å snike seg unna en aksjon for en uke siden i Quetta i Pakistan. Lørdag ble han tatt i Rawalpindi, 60 mil fra Quetta.

  Men politiet har jaktet på ham lenge.

  Den 11. september i fjor havnet pakistansk politi i en fire timer lang skuddveksling med mistenkte terrorister. Terroristen Ramzi Binalshibh ble tatt til fange og to andre lå døde igjen etter skuddvekslingen. Det var Khalid Shaikh Mohammed de egentlig var ute etter.

  Dagen før hadde de funent hans kone, Karima, og deres to sønner Hamza (10) og Zad (7) i en leilighet i den pakistanske storbyen Karachi. Pakistansk politi hadde fått tips om at Mohammed besøkte henne ofte, og at han pleide å kle seg ut som kvinne og skjule seg under en burka.

  Satt under tilbørlig press


  En tjenestemann for CIA sier til nyhetskanalen CNN at de har satt Mohammed under tilbørlig press for å få ham til å avsløre al-Qaidas planer om angrep.

  Men det blir avvist at de vil bruke tortur for å få opplysninger ut av al-Qaidas operasjonsleder.

  Talsmann for Det hvite hus, Ari Fleischer, sier at det er vanskelig å overvurdere betydningen av at de nå har klart å ta en av de mest ettersøkte terroristene i verden.

  Republikaneren Porter Goss sa det slik:

  - Dette kan sammenlignes med frigjøringen av Paris under den andre verdenskrig.

  Goss avviser at det kan bli brukt tortur for å få ut opplysninger av den antatte terroristlederen.

  - Vårt land kjennetegnes av anstendighet, demokrati og frihet. De andre gutta gjør ikke det, men vi må beholde våre standarder, sa Goss.

  Tror han vet hvor Osama er


  Demokratenes senator Joseph Biden er medlem av utenrikskommiteen og mener arrestasjonen av Mohammed er et fenomenalt gjennombrudd for USA.

  Men han advarer også. Khalid Shaikh Mohammed levde tilsynelatende helt åpent i grenseområdet mot Afghanistan. Det til tross for at USA hadde satt en dusør på 25 millioner dollar på å få tatt ham.

  - Dette er et område helt uten kontroll, og det er all grunn til å anta at de siste 22 av de 25 lederne vi ser etter, innkludert Osama bin-Laden, holder til i dette området, sier Biden.

  Klekket ut 11. september


 • Mohammed regnes som mannen som klekket ut planen for terrorangrepene mot USA den 11. september i år 2001. Han skal være al-Qaidas viktigste militære planlegger og hans terrornettverk når over hele Midtøsten og over til Sørøst-Asia.
 • To av dem som er tatt for terror-bombene på Bali skal detaljert ha forklart om forbindelsen mellom deres grupper og al-Qaida.

  Men fingeravtrykkene til Mohammed er klistret til langt flere aksjoner.

 • 1994: Mohammed sto bak planene om å drepe Paven, president Bill Clinton og bak planene om å plassere bomber i 12 amerikanske passasjerfly. Alle ble avslørt før de ble satt ut i live.
 • 7. august 1997: Mohammed var med i al-Qaidas militærkomite, som beordret bombeaksjonene mot USAs ambassader i Afrika. 250 døde og 5000 ble skadd i aksjonene.
 • 12. oktober 2000: Mohammed hadde godkjent aksjonen da en båt full av eksplosiver kjørte inn i den amerikanske marinebåten USS Cole i Yemen. 17 soldater døde, og 39 ble skadd.
 • 11. september 2001: Mohammed var arkitekten bak planene om å kapre rutefly og styrte dem inn i World Trade Center og Pentagon i USA.
 • Februar 2002: Pakistansk politi sier det var Mohammed som dro kniven over strupen på journalist Daniel Pearl. Den amerikanske journalisten hadde da blitt lokket i en fell i Pakistan og ble holdt som gissel før han ble drept.
HENRETTET PEARL: Den amerikanske journalisten Daniel Pearl ble lokket i en felle, kidnappet og henrettet foran kamera. Flere av hans kidnappere er tatt og dømt, men mannen som drepte Pearl er utpekt til å være Khalid Shaikh Mohammed.
TATT I KARACHI: Etter den fire timer lange skuddvekslingen i Karachi ble denne mannen tatt til fange. Det viste seg å være Ramzi Binalshibh, men mannen de var ute etter var forduftet.
UTLEVERT TIL USA: Yemenitten Ramzi Binalshibh ble utlevert til USA den 16. september i fjor. Han holdes på ukjent sted utenfor USA, og skal ha vært med på å planlegge terrorangrepene mot USA den 11. september 2001.
TATT PÅ SENGA: Khalid Shaikh Mohammed like etter arrestasjonen tidlig lørdag morgen.
FARLIGERE ENN SJEFEN: Khalid Shaikh Mohammed (38).
60 PERSONLIGHETER: Khalid Shaikh Mohammed er fulgt verden rundt, men har alltid klart å komme seg unna.